karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Biologische teelt groeit traag

verandering biologischDe biologische teelt van gewassen is in 2023 in Nederland toegenomen met 8,8 % tot bijna 81.000 hectare. Dat is mooi, maar die groei gaat véél te traag. Nu is circa 4,5 % van alle landbouwgrond biologisch; de overheid streeft ernaar dat dat in 2030 uitkomt op 15 %. Dat lukt alleen als het areaal vanaf nu elk jaar toeneemt met 26.000 hectare. Dit meldt het CBS.

De Nederlandse 'voedsel-BV' prachtig in beeld

grotekasNederland is een grootmacht als het gaat om de productie en export van voedsel, dat is alom bekend. Fotograaf en filmer Kadir van Lohuizen laat in een film zien hóe boeren, tuinders en industrie dat doen. Grootschalig, efficiënt, industrieel. Hij verzamelde prachtige beelden, die bewondering en respect kunnen afdwingen, maar ook afschuw kunnen oproepen. Veel meer diepgang dan het platte 'trots op de boer'.

Betere bananen . . . uit Nederland

bananenteelt kasIn een kas in Ede groeien bananen. De kas maakt onderdeel uit van de Wageningen Universiteit. Doel van deze bijzondere kwekerij is dan ook niet het telen en verkopen van bananen, maar het verrichten van onderzoek. Wetenschappers proberen nieuwe rassen bananen te kweken die bestand zijn tegen de schimmelziekte die de bananenteelt wereldwijd bedreigt. Maar stiekum wordt toch ook nagedacht over 'bananen uit Holland' en vooral producten als bananenbier, -brood en -chips.

Nederlanders eten meer/minder vaak groente

groente bij ontbijt"Ja hoor, ik eet dagelijks minimaal 250 gram groente", antwoordde een kwart van de ondervraagde personen aan PanelWizard. En nog eens bijna de helft zei toch wel drie tot zes dagen per week die aanbevolen hoeveelheid te consumeren. Maar groter onderzoek wijst uit dat we gemiddeld niet verder komen dan ruim de helft daarvan: 131 gram per dag. Dit geeft wel aan dat onderzoek naar eetgedrag niet altijd even betrouwbaar is.

Nederland Tuinbouwland? Niet op ons bord

groenteconsumptie euNederland is de groententuin voor Europa, en ook wel voor andere delen van de wereld. Dankzij het Westland en andere kassengebieden exporteren Nederlandse bedrijven jaarlijks voor miljarden euro's aan groenten en fruit. Dat gezonde voedsel is, niet verwonderlijk, in Nederland doorgaans stukken goedkoper dan in andere landen. Wat daarom nog veel meer verwonderlijk is dat Nederlanders minder groenten en fruit eten dan gemiddeld in Europa! Zijn wíj nou zo dom, of.... ja, waarom is dit zo?
(klik voor grotere afbeelding)

Design als hulp voor bijen - bloemen - voedsel

designbloem voor voedselproductieKunstbloemen met suikerwater – misschien is dat nog eens nodig om diverse soorten bijen te helpen overleven, zodat die insecten onze voedselgewassen kunnen blijven bestuiven. Voor kunstenaar Matilde Boelhouwer was deze gedachte reden om een serie weldoordachte kunstbloemen te ontwerpen. Zij presenteert die bloemen nu op de Dutch Design Week in Eindhoven, nog te zien tot en met zondag 28 oktober.

‘Gezellig’ zeewier smaakt beter

zeewierVoedingsmiddelen met zeewier kunnen over het algemeen rekenen op een positief onthaal bij consumenten. Echter, de wat typische smaak en geur worden eerder gewaardeerd wanneer het product wordt verkocht als lekker en gezellig dan wanneer het wordt aangeprezen als gezond en makkelijk bereidbaar. Dit blijkt uit onderzoek dat is verricht door Wageningen Economic Research.

Gratis fruit en groente voor basisscholen

europees schoolfruit programmaBasisscholen kunnen zich tussen 4 en 15 september inschrijven voor deelname aan het Europese programma voor gratis fruit en groente. Vanaf half november krijgen de leerlingen dan 20 weken lang driemaal per week gratis een stuk fruit of groente. Scholen kunnen ook vragen om vier maanden lang gratis of goedkoop schoolmelk.