karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Melk en kaas kan ook zonder koeien

melkbrouwenMelk, kaas en yoghurt zijn beslist gezonde producten. Helaas is de productie daarvan onlosmakelijk verbonden met de grootschalige veeteelt, en dus met de immense problemen rond stikstof- en mestoverschotten. Maar het blijkt ook anders te kunnen: zuivelproducten laten maken door bacteriën. In feite gaat dat niet zo heel veel anders dan bier brouwen.

A2-melk, oermelk, hoe gezond is dat?

a2 melkSinds kort is er A2-melk te koop van zogenaamde ‘oerkoeien’. Het gaat om oudere koeienrassen, die melk leveren waarvan het eiwit net even anders is dan bij gewone melk. Onderzoek wees uit dat deze melk beter verdragen wordt door mensen die van gewone melk gasvorming in de darmen krijgen. Voor die personen is het dus ‘gezonder’ te noemen.

Plantaardige melk: vooral water

Van de verschillende soorten plantaardige melk is alleen sojamelk een goede vervanger van koe- of geitenmelk; daarin zitten ongeveer net zoveel eiwitten, calcium en vitamines. Rijstmelk daarentegen stelt voedingskundig niks voor. Dit blijkt uit onderzoek dat de Consumentenbond heeft uitgevoerd en waar FoodHolland over meldt.

Meer koeien in de wei - in plaats van schapen

koeien in de weiFietsend door het Zuidhollandse weidelanschap valt op dat er wat meer koeien in de wei lopen dan voorgaande jaren. Een vrolijk gezicht! Maar de andere jaren waren die weiden ook niet leeg, alleen liepen er toen meer schapen. Dit heeft alles te maken met EU-beleid en het afschaffen van het melkquotum.

FrieslandCampina wil koeien in de wei

Koeien in de wei vindt vrijwel iedereen leuk om te zien. Maar voor boeren is dat niet altijd voordelig. Zuivelcoöperatie FrieslandCampina betaalt boeren met koeien in de wei iets meer voor de melk, terwijl ‘stalboeren’ juist iets gekort worden. Het gaat om hele en halve center per liter.