-
Voedselverspilling vermindert gestaag
De voedselverspilling in Nederland loopt heel langzaam iets terug. Volgens de jongste gegevens gaat het om 41 kilo per persoon per jaar, maar dat geldt dan voor ieder persoon, dus ook kinderen. Het gaat hier om verspilling in huishoudens; los daarvan gaat er nog eens tweeéneenhalf keer zoveel verloren bij de oogst, opslag, transport of verwerking, in supermarkten en in de horeca en instellingen.
-
Varkensvlees plukken? Jazeker!
Het is binnenkort mogelijk om sojabonen te oogsten die een flinke hoeveelheid varkensvlees bevatten. Dat is het resultaat van een bijzondere vorm van genetische manipulatie: in sojabonen is een stukje genetisch materiaal van varkens ingebouwd. Dit product wordt 'piggy sooy' genoemd, een engelstalige woordspeling van pig (varken) en soy (soja). In Nederland en Europa zal het niet te koop zijn.
-
Vanaf 2030 permanent ergens honger?
Voortdurend hebben op diverse plekken in de wereld mensen honger – dat is omdat het beschikbare voedsel ongelijk wordt verdeeld. Maar vanaf 2030 kan dat erger worden, omdat dan niet meer voldoende calorieën worden geproduceerd om iedereen goed te voeden. Deze waarschuwing komt van prof. dr ir Ingeborg Brouwer, hoogleraar Voeding voor Gezond Leven aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
-
Rijst in soorten
Rijst is een graansoort, net als tarwe, en een van de belangrijkste voedselgewassen ter wereld. Het is er in verschillende typen en soorten. Een voorkeur voor de ene of ander soort hangt af van smaak en toepassing.
-
Prijswinnend: verse pasta van linzen
Verse pasta in de vorm van fusilli ('wokkels'), gemaakt van rode linzen, is het product dat de 'Jaarprijs goede voeding 2019' heeft gewonnen. Dit is een prijs die de voedingsindustrie aan zichzelf, of beter: een van de bedrijven, toekent. Criterium vor deze prijs is dat het gaat om een technisch relatief nieuw product, dat een bijdrage levert aan een gezond voedingspatroon voor brede lagen van de bevolking.
-
Peulvruchten
Bonen en erwten zijn bijzonder: je kunt ze eten als groente, gebruiken in plaats van aardappelen, of als vleesvervanger. Maar het meest bijzonder is . . . dat ze zo gewoon zijn. Zelfs zó gewoon dat bijna niemand ze echt waardeert. Ten onrechte!
-
Pasta
'Pasta' is de verzamelterm voor Italiaanse deegwaren: macaroni, spagetti, tagliatelle en al die andere soorten. Meestal gemaakt van tarwemeel. Een voorraadje droge pasta in huis is handig: lang houdbaar zonder koeling. Bovendien snel en makkelijk klaar te maken.
-
Nog veel 'rommelvoedsel' in supermarkts
Supermarkten laten tegenwoordig vaak weten zeer begaan te zijn met 'onze gezondheid' en met het milieu. Ondertussen verkopen én promoten ze nog altijd veel 'rommelvoedsel': flink gesuikerde frisdranken, heel zoete, zoute of vette tussendoortjes en andere producten die wel lekker smaken maar die niks te maken hebben met gezond eten. Lidl en Dirk doen het beter dan Albert Heijn, blijkt uit de 'superlijst' van Questionmark, die is gebaseerd op uitgebreid onderzoek.
-
Mannen eten nóg ongezonder dan vrouwen
Slechts weinig mensen eten echt gezond. In Nederland en alle landen om ons heen eten verreweg de meeste mensen minder groente en fruit dan goed is en juist meer vlees en zoete snoeperij. Kijken we naar verschillen tussen mannen en vrouwen, dan zijn het vooral de mannen die het kennelijk weinig kan schelen wat ze allemaal in hun lijf proppen. Vooral de hoeveelheden bier, frisdrank en vlees vallen dan op.
-
Jaarlijks 18 kilo friet per persoon
Elke Nederlander eet jaarlijks gemiddeld 18 kilo friet. Althans: diepvries-aardappelen, dus ook schijfjes, ‘ruitjes’, rösti en dergelijke. Bij elkaar ruim 300 miljoen kilo. Nog eens ruim driemaal zo veel diepvriespiepers exporteerde Nederland. Aldus meldt het CBS.
-
Groente aan top in nieuwe Canadese 'schijf-van-5'
Kies vooral voor groente en fruit in plaats brood en granen - dat kenmerkt de nieuwe officiële richtlijnen voor goede voeding in Canada. Ook is er een switch naar meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel. Niet verrassend dat de vee- en zuivelindustrie al sputterde 'dat dit de industrie kan schaden'. De oude richtlijnen dateren van 2007.
-
Fabriek voor duurzaam niet-dierlijk eiwit
'Kip in een nieuw jasje', zo noemt fabrikant Enough zijn nieuwe product Abunda: eiwit geproduceerd door schimmels. De vergelijking met kip is omdat dit industrieel vervaardigde eiwit veelzijdig bruikbaar zal zijn in talloze gerechten en eiwitrijke producten. Bedoeling is om in eerste instantie 10.000 ton per jaar te produceren, maar dat duurt nog even want de bouw van de fabriek in Sas van Gent is pas vorige week begonnen.
-
Aardappelen, veelzijdig en voedzaam
Suikerbieten groeien op ruim 70.000 ha. Eén bedrijf (Suikerunie) maakt daar witte suiker van. Suiker is goedkoper te maken van suikerriet, in tropische landen. Maar het was Napoleon die in 1806 besloot dat het vasteland van Europa niet afhankelijk moest zijn van suikerimport (vaak via Engeland), en daarom de bietenteelt stimuleerde.
-
'Voedsel voor de geest' tegen de hypes
Elke keer weer steekt een hype over voeding de kop op. Ging het eerder over tarwegras, brood, superfoods of gluten, nu staan kokosvet of selderijsap weer centraal. Diëtist Jonathan Klaassen verwonderde zich over de massale klakkeloze navolging van zo veel nieuwe 'voorschriften' en schreef er met zijn uitgebreide kennis en gezonde verstand een boek over: 'Voedsel voor de geest'. Zijn boodschap: wees zelf de baas over je buik én over je geest – dát is nodig voor een gezond leven.
-
'Schijf van Vijf' puur plantaardig
Naast de bekende Schijf van Vijf, en diverse andere voedselvoorbeelden, is er nu ook de 'Schijf for Life'. Deze schijf bevat louter plantaardige producten, dus geen vlees, vis, zuivel of eieren. Deze schijf is uiteraard handig voor vegetariërs en veganisten, maar wil aan iedereen laten zien dat je heel goed lekker en gezond kunt eten zonder dierlijke producten.
-
'Geen boeren, geen eten'? Onzin!
Nederlandse boeren zetten hun kont dwars tegen het stikstofbeleid. Met blokkades, vernielingen en brandstichtingen willen ze hun eigen korte-termijn-belangen verdedigen. Daarbij roepen ze veelvuldig 'Geen boeren, geen voedsel', of 'No farmers, no food', in de hoop dat gewone burgers daarvan zullen schrikken. Echter: er klopt niets van! Ook als de veestapel halveert, zal niemand daar honger van leiden - in tegendeel.