karnemelk-roze
karnemelk is gezond
 • Maggi wijzigt nep-info op aardappelpuree

  Maggi wijzigt de informatie op de verpakking van aardappelpuree op drie punten. Dat gebeurt onder druk van voedselwaakhond Foodwatch, die hiermee afziet van verder stappen. Maggi wekte de suggestie dat aardappelpuree net zo gezond is als gewone gekookte aardappelen, en dat klopt niet.

 • Jaarlijks 18 kilo friet per persoon

  friturenElke Nederlander eet jaarlijks gemiddeld 18 kilo friet. Althans: diepvries-aardappelen, dus ook schijfjes, ‘ruitjes’, rösti en dergelijke. Bij elkaar ruim 300 miljoen kilo. Nog eens ruim driemaal zo veel diepvriespiepers exporteerde Nederland. Aldus meldt het CBS.

 • Chips, frites, snacks

  Een frietje en chips happen zo heerlijk weg. Frietjes buitenshuis, chips op de bank of zo. Alle twee nogal vet, meestal behoorlijk zout, en zonder vitaminen of andere nuttige stoffen. Ongezond? Ach, eet er vooral niet te veel van.

 • Aardappelen, veelzijdig en voedzaam

  Suikerbieten groeien op ruim 70.000 ha. Eén bedrijf (Suikerunie) maakt daar witte suiker van. Suiker is goedkoper te maken van suikerriet, in tropische landen. Maar het was Napoleon die in 1806 besloot dat het vasteland van Europa niet afhankelijk moest zijn van suikerimport (vaak via Engeland), en daarom de bietenteelt stimuleerde.

 • Aardappel heel Hollands

  De aardappel lijkt erg Nederlands. Toch is het een 'allochtoon', afkomstig uit Zuid-Amerika. Maar wel al een paar honderd jaar ingeburgerd.