karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Tegen Corona: gewoon gezond eten

wetenschappelijke notitieTegen Covid-19, de ziekte die je kunt krijgen van het coronavirus, bestaat nog geen medicijn én nog geen vaccin ter voorkoming. Maar helpt gezond eten dan wel tegen 'corona'? Jazeker, gezond eten en bewegen helpt echt, zeggen hooggeleerde voedingskundigen. Al gebruiken zij wel veel meer en ingewikkelder woorden voor hun 'oproep voor een gezond lijf tegen infectieziektes'. Of lees het makkelijker leesbare persbericht hierover.

Corona-virus en behoefte aan (extra) vitamine

coronavirusIs het nodig om extra vitamines te slikken nu het ziekmakende corona-virus rondwaart? Een hard ja of nee is hierop niet te antwoorden. Wie helemaal gezond is en goed eet en leeft, heeft geen extra vitamines nodig. Maar wie van zichzelf weet dat hij best vaak minder groente en fruit eet dan aanbevolen, kan wel wat extra vitamines gebruiken. Niet veel, maar wel iets. Vooral vitamine C, maar ook D.

Hoger kankerrisico vooral door alcohol en overgewicht

vlees en wijnVoeding en kanker hebben beslist een relatie. Maar het is niet zozeer het soort voeding dat het risico op kanker verhoogt, maar vooral de hoeveelheid. Overgewicht en alcohol verhogen de kans op kanker veel meer dan het eten van onvoldoende groente en fruit. Dat leert een studie waarvan de resultaten vorige week zijn gepubliceerd in de British Medical Journal.

Chronische ziekten te stoppen met goede voeding

Bijna een kwart van alle Nederlanders kampt met problemen aan maag, darmen of lever. Dat meldde de Maag Lever Darm Stichting begin mei 2019 op basis van onderzoek dat het RIVM voor hen had uitgevoerd.

Kijken we naar alle chronische aandoeningen, dan heeft de helft van alle ouderen daar last van, en één op de drie heeft zelfs meerdere chronische ziektes of aandoeningen.

Dat is toch niet normaal?

Invloed darmflora op hart- en vaatziektes

Hart- en vaatziektes hebben oorzaken in te vet eten, weinig beweging en stress, zo is al langer bekend. Maar ook de darmflora (alle bacteriën en gisten in de darmen) lijkt van invloed te zijn. Daarom kan het wijzigen van die darmflora helpen om ziektes te voorkomen. Er is nu onderzoek gestart om harde bewijzen te vinden voor dit sterke vermoeden.

Onderzoek relatie voeding en Parkinson

Zeer grootschalig Zweeds onderzoek heeft aangetoond aan dat mensen bij wie de blinde darm is verwijderd 19% minder kans hebben om de ziekte van parkinson te krijgen. De oorzaak lijkt dat zich in de blinde darm bepaalde eiwitten en bacteriën ophopen die uiteindelijk de hersenen kunnen aantasten. 'Het wordt nu interessant om te kijken hoe met voeding de samenstelling van de darmbacteriën beïnvloed kan worden om hiermee het risico op parkinson te verminderen', vertelt Bas Bloem, parkinson-expert aan het Radboud MC in Nijmegen tegen de Volkskrant.

Darmbacteriën voorspellen obesitas en diabetes

Sommige bacteriestammen in de dikke darm spelen een rol bij het ontstaan van obesitas (vetzucht) en van diabetes type 2 (suikerziekte). Het gaat om bacteriën die vooral welig tieren in de buik na het eten van rood vlees, eierdooier of volvette zuivel. Dat blijkt uit onderzoek door de Cleveland Clinic.

Darmflora van 10.000 mensen vergeleken

Het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) gaat de darmflora onderzoeken van 10.000 personen. Doel is te onderzoeken hoe de darmbacteriën invloed hebben op de fysieke en psychische gezondheid. Het UMCG volgt sommige groepen mensen al meer dan 10 jaar, in de hoop en verwachting dat ook langetermijneffecten van voeding en gedrag kunnen worden vastgesteld.