Langdurig gebruik van maagzuurremmers kan leiden tot een tekort aan vitamine B12, met diverse ziektes tot gevolg. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, zo meldden diverse media deze week.
Merkwaardig eigenlijk, dat bericht, want deze bijwerking van maagzuurremmers was al lang bekend. Je kunt ze beter niet langer dan twee weken slikken.
Spanning en voeding
Maagzuurremmers helpen tegen te veel of te actief 'brandend' maagzuur. Hoe deze zuuroverlast ontstaat, is niet helemaal bekend, maar spanning draagt er zeker aan bij. Zuuroverlast ga je tegen door (te veel) spaning te vermijden of door je voeding iets aan te passen. Welke voeding goed bevalt, verschilt van mens tot mens; de één is geholpen met een banaan, de ander met een lepetje pindakaas.
Oorzaak
Langdurig maagzuurremmers slikken is vragen om problemen, volgens artsen. Want ze onderdrukken een probleem alleen maar, en nemen niet de oorzaak weg. Een bijkomend nadeel van langdurig gebruik van dit medicijn, is dat je een tekort aan vitamine B12 kunt krijgen.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten, vlees dus vooral. Probleem is dat veel vlees eten, vooral als dat vet is, kan bijdragen aan een overvloed aan maagzuur.
Meer info over vitamine B12 is te vinden bij onder meer het Vitamine Informatie bureau: algemene gegevens en info over te weinig of te veel.