Tegen Covid-19, de ziekte die je kunt krijgen van het coronavirus, bestaat nog geen medicijn én nog geen vaccin ter voorkoming. Maar helpt gezond eten dan wel tegen 'corona'? Jazeker, gezond eten en bewegen helpt echt, zeggen hooggeleerde voedingskundigen. Al gebruiken zij wel veel meer en ingewikkelder woorden voor hun 'oproep voor een gezond lijf tegen infectieziektes'. Of lees het makkelijker leesbare persbericht hierover.
Voldoende weerstand of doodgaan
Voor alle duidelijkheid: de coronaziekte houd je niet buiten de deur door alleen maar gezond te eten. Maar gezond eten en bewegen helpt zeer zeker wel om niet heel erg ziek te worden van een besmetting. Want bij een infectie met een virus waartegen nog geen medicijn bestaat, zijn er twee mogelijkheden: je lichaam heeft voldoende weerstand of veerkracht om de ziekte te overwinnen óf je gaat eraan dood. En voor voldoende weerstand is gezond leven absoluut noodzakelijk.
Overgewicht en hoge bloeddruk
Een snelle analyse van de circa 6000 Nederlandse corona-doden laat duidelijk zien wie er doodgingen door corona en wie het overleefden. Vooral mensen met overgewicht gingen dood. Vaak ook waren hoge bloeddruk en hart- en vaakziektes in het spel, maar ook daarvan is duidelijk dat vooral te dikke mensen daar last van hebben. De allersterkste overlijdensfactor was overigens leeftijd. Een hoge leeftijd en overgewicht tasten de veerkracht van het lichaam ernstig aan.
Gewoon gezond eten en bewegen
Een 'anti-corona dieet' bestaat niet, erkennen de wetenschappers, die samenwerken binnen de organisatie LifeStyle4Health. Het zou best kunnen dat bepaalde voedingsmiddelen extra goed helpen tegen een infectie - maar dat vergt meer onderzoek. Wat zeker wel helpt om voldoende weerstand op te bouwen om niet heel erg ziek te worden van een corona-infectie, is heel gezond eten. Of beter: gewoon gezond. Dus zoals voedingskundigen al jarenlang zeggen: veel groente en fruit, veel onbewerkte producten, gewoon niet te veel eten, en voldoende bewegen. Dat houdt je gezond.
NOS Nieuwsuur besteedde hier aandacht aan met een filmpje over gezond leven van ruim 11 minuten.
Onderzoek naar 'metabole stress'
Ondertussen is er een professor aangesteld die speciaal gaat onderzoeken welke rol voeding en bewegen speelt bij het opbouwen van een goede weerstand tegen ziektes en aandoeningen. Dat is Arthur van Zanten. Hij is vanaf 1 juni hoogleraar aan de Universiteit Wageningen en zal werkzaam zijn vanuit het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.
Professor Van Zanten zal vooral gaan kijken hoe voeding en beweging van invloed zijn op het opbouwen van weerstand na het oplopen van een ernstige ziekte, of in meer medische termen: hoe 'metabole stress' ontstaat. In eerste instantie richt hij zich op de rol van metabole stress bij herstel na een infectie met het corona-virus.