Lang is gedacht dat diabetes type 1 (de ‘echte’ suikerziekte, ook wel jeugd-diabetes genoemd) ontstaat door een ontregeling van de eigen afweer. Nieuwe inzichten leren dat deze vorm van diabetes ontstaat omdat zogeheten bèta-cellen per ongeluk geen insuline meer aanmaken, maar in plaats daarvan een ander (nutteloos) eiwit. Waaróm dit fout kan gaan, is nog niet bekend.
De ‘epidemie’ van diabetes gaat meestal over type 2, ofwel de vermijdbare vorm die ontstaat door een ongezonde voeding en levensstijl. Diabetes type 1 is een echte ziekte die je kan overkomen, ook wel ‘jeugd-diabetes’ genoemd.
Insulinehuishouding ontregeld
Beide types diabetes houden in essentie in dat de insulinehuishouding in het lichaam is ontregeld en dat dus de afbraak van suiker niet meer goed gaat.
Bij type 2 ontstaat die ontregeling door té veel en vooral te vaak suikerhoudende dingen te eten.
Bij type 1 ligt dat anders. Lang werd gedacht dat de eigen afweer per ongeluk insuline begint af te breken. Onlangs werd duidelijk dat het komt omdat bèta-cellen per ongeluk geen insuline meer aanmaken. De eigen afweer probeert die verkeerde bèta-cellen af te breken, en werkt dus juist heel goed.
Met dit nieuwe inzicht is een aanpak van jeugd-diabetes niet direct dichterbij gekomen. Wel is duidelijker in welke richting de wetenschap moet zoeken om te komen tot betere medicatie of manieren om de ziekte te voorkomen.
Meer hierover is te lezen op de site van het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC.