karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Invloed darmflora op hart- en vaatziektes

Hart- en vaatziektes hebben oorzaken in te vet eten, weinig beweging en stress, zo is al langer bekend. Maar ook de darmflora (alle bacteriën en gisten in de darmen) lijkt van invloed te zijn. Daarom kan het wijzigen van die darmflora helpen om ziektes te voorkomen. Er is nu onderzoek gestart om harde bewijzen te vinden voor dit sterke vermoeden.

Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van de Hartstichting. Het wordt uitgevoerd door samenwerkende wetenschappers van de universitaire medische centra van Groningen, Nijmegen en Amsterdam. Dit vervolgonderzoek heet IN-CONTROL II en gaat vijf jaar duren. De Hartstichting stelt er €3 miljoen voor beschikbaar.

Darmflora heeft veel invloed

De invloed van de darmflora op de ontwikkeling van hart- en vaatziektes in complex. Het microbioom (alle micro-organismen in de ingewanden) heeft namelijk invloed op wowel de stofwisseling als op het immuunsysteem én op daarmee samenhangende onstekingsprocessen. Dit alles wordt ook nog eens beïnvloed door zaken als leeftijd, geslacht, voeding en medicijngebruik.

Gezonde poeptransplantatie

Het doelbewust wijzigen van het microbioom kan helpen tegen ontstekingsreacties die leiden tot aderverkalking, zo was al bewezen. Het onderzoek wil meer van dit soort bewijzen vinden. Aanpassen van de darmflora is echter niet makkelijk. Overschakelen op een gezonder voedingspatroon helpt veel, maar er lijkt ook een veranderingsschok nodig, zoals bijvoorbeeld een zogeheten poeptransplantatie. Daarmee wordt een populatie 'goede' bacteriën ingebracht in de darmen van een chronisch ziek iemand.