karnemelk-roze
karnemelk is gezond
 • Voedselrevolutie?

  Revoluties worden gewoonlijk vaak onderbroken om even te eten. Maar eten zelf kan ook een revolutie veroorzaken - al gaat het dan meestal over de te hoge prijzen van voedsel. Over de kwaliteit van voedsel wordt soms ook een revolutie afgekondigd. Gaat dat een verandering bewerkstelligen?

 • Vers dankzij veel techniek

  Een voedingsproduct is 'vers' als het lijkt alsof het een dag eerder is geoogst, geslacht, gemolken, geplukt of gevangen. Dat 'lijkt alsof' is belangrijk, want vaak is dat helemaal niet echt het geval.

 • Uit de schatkamer van de natuur

  De natuur levert ons alle voedingsmiddelen die we nodig hebben. Logisch: was dat niet zo, dan zouden we niet bestaan. Maar de natuur levert ook veel eetbare dingen die we niet echt nodig hebben, maar die het leven wel extra lekker en leuk maken. Bijvoorbeeld kruiden en specerijen.

 • Smaken

  Met smaken is wat raars aan de hand. De meeste mensen hebben een voorkeur voor zoet en ook wel zout. En een afkeer van zuur en ook wel van bitter. Helaas staat deze voorkeur op gespannen voet met keuzes voor gezonde producten.

 • Smaaklessen = proefwerk

  Smaakles krijgen op school, en daarna laten weten wat je het lekkerste vindt - dat is het leukste 'proefwerk' dat er is! Kan allemaal via Smaaklessen. Speciaal voor de basisschool.

 • Proeven

  proeven-tongProeven doen we met de tong. En wel met speciale gebieden, zoals te zien op deze afbeelding. Maar die klopt niet erg. We proeven alle smaken met de hele tong, en ook een beetje met het gehemelte. Op de getoonde gebieden is de smaakbeleving wel heviger, omdat daar extra veel smaakpapillen zitten.

 • Minder suiker en zout, het kán gewoon

  hakgroenten zonder suiker zoutVoedingsmiddelenfabrikanten doen vaak moeilijk over het verminderen van de hoeveelheden suiker of zout in hun producten. 'Dat pikken consumenten niet', luidt dan het verweer. Maar Hak, fabrikant van groenten in glazen potten, doet het gewoon, en fors ook. Voortaan zit in veel groenten tot 30% minder suiker en tot 40% minder zout. En vier traditionele producten bevatten helemaal geen toegevoegde suiker en zout meer.

 • Meer groente, minder vlees: hoge waardering

  broodjes zalmMeer groente en minder vlees eten is hartstikke gezond, dat is al lang bekend. Maar in de praktijk is het lastig om die overstap te maken, wordt vaak gezegd. Dat is een misvatting, leert onderzoek: minder vlees en vooral meer groente eten blijkt helemaal niet zo moeilijk als de kok of keukenprins het een beetje slim aanpakt. Consumenten vinden het vaak nog lekkerder ook.

 • Fruit: godenspijs
  Fruit is vorstelijk eten, bijna goddelijk. Op oude prenten staan koningen en goden vaak afgebeeld waarbij zij fruit eten of krijgen aangeboden. Reden van deze goddelijke status is dat prachtig vers fruit vroeger schaars was, terwijl men wel wist hoe gezond en lekker het was.
 • Bitter

  Biter is een lastige smaak. 'Bitter in de mond, maakt het hart gezond', luidt een oud gezegde. Maar iemand met een 'verbitterd hart' is psychisch niet helemaal gezond. En een bittere reactie of houding is sociaal niet echt lekker.