karnemelk-roze
karnemelk is gezond
 • Zoete stoffen

  In plaats van suiker kun je kiezen voor andere zoetstoffen: honing, stroop, kandij, stevia, en een serie kunstmatige zoetstoffen. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen.

 • Verkiezing "coca-cola EU-politicus van het jaar"

  cocacola sponsoringOp woendag 20 maart 2019 zijn er verkiezingen voor de provincies en de waterschappen, maar ook voor de "Coca-Cola politicus van het het jaar voor Europarlementariërs". Althans, zo noemt de organisatie Foodwatch deze verkiezing. Foodwatch zet zich hevig af tegen de sponsoring door onder meer Coca Cola en de kunstmestindustrie van deze verkiezingsactiviteit, die feitelijk wordt georganiseerd door 'The Parliaments Magazine'.

 • Suikerwater verdwijnt uit automaten op scholen

  frisdrankcommittmentVia frisdrankautomaten op middelbare scholen worden vanaf eind 2018 geen suikerhoudende drankjes meer verkocht. De light-varianten en waters met smaakjes blijven wel in de automaten beschikbaar. Dit heeft de branchevereniging van frisdrankfabrikanten besloten, nadat er veel kritiek kwam op de verkoop van de ongezonde dranken.

 • Suikertax nu ook in Engeland

  Ook in Groot-Brittannië komt er een belasting op suikerhoudende frisdranken. Het geld wordt gebruikt voor de financiering van gezondheidsprogramma’s die zijn gericht op schoolkinderen. Doel is vooral om zwaarlijvigheid tegen te gaan.

 • Suikerbieten

  Suikerbieten groeien op ruim 70.000 ha. Eén bedrijf (Suikerunie) maakt daar witte suiker van. Suiker is goedkoper te maken van suikerriet, in tropische landen. Maar het was Napoleon die in 1806 besloot dat het vasteland van Europa niet afhankelijk moest zijn van suikerimport (vaak via Engeland), en daarom de bietenteelt stimuleerde.

 • Suiker in soorten

  Suiker bestaat er in verschillende soorten, en (bio)chemisch gezien lijken die allemaal erg op elkaar. Voor een chemicus lijkt suiker op benzine. Dat is niet zo gek, want suiker (vooral glucose) is als het ware de superbenzine voor het lichaam.

 • Proeven

  proeven-tongProeven doen we met de tong. En wel met speciale gebieden, zoals te zien op deze afbeelding. Maar die klopt niet erg. We proeven alle smaken met de hele tong, en ook een beetje met het gehemelte. Op de getoonde gebieden is de smaakbeleving wel heviger, omdat daar extra veel smaakpapillen zitten.

 • Hoe veel suiker zit er in ... ?

  In een fles frisdrank zitten 20 tot 30 suikerklontjes. Behalve natuurlijk als die drank op een andere manier gezoet is, met kunstmatige zoetjes, of met stevia. Hoe veel suiker zit er in een chocoladereep? En in een appel, of in worteltjes? Kijk op dit beeldoverzicht.

 • Heinz aangeklaagd voor te zoete kleutervoeding

  Voedingsconcern Heinz is in Australië aangeklaagd voor misleiding. Kleutervoeding van dit merk zou ’99 % fruit en groente’ bevatten, terwijl er 60 % suiker in zat. Heinz heeft in afwachting van een rechtszaak de producten uit de markt genomen.

 • Gestuntel met stevia

  Stevia is een plant met een superzoet stofje. Daarom kan het prima suiker vervangen, vooral omdat het geen calorieën heeft. Maar fabrikanten rommelen met hun stevia-zoetstof, meldt de Consumentenbond. Ze voegen er suiker of andere zoetstoffen aan toe.

 • Consumenten kiezen voor minder zoete frisdrank

  friswaterNederlandse consumenten drinken gestaag minder zoete dranken. Er worden minder vaak suikerzoete dranken gekocht, bovendien bevatten de gekozen dranken minder suiker. Tussen begin oktober 2018 en begin oktober 2019 verminderde de totale hoeveelheid suiker in frisdrank met 7,6 miljoen kilo, ofwel 8 %. Dit meldt een rapport over suikerreductie van Nielsen, onderzoeksbureau voor voeding en andere consumentenproducten.