karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Voedselschandalen veel zwaarder straffen

Gerotzooi met eten kan voortaan veel zwaarden worden beboet. De maximale boete is door wetgever de Tweede Kamer op 21 april 2015 verhoogd van 4500 euro naar liefst 810.000 euro. Dat is toch weer tienmaal zo veel als staatssecretaris Dijksma van landbouw en minister Schippers van gezondheid eigenlijk wilden.

Gezond overheidsbeleid = verboden

Ofschoon de bevolking massaal overgewicht opdoet en erg vaak last krijgt van allergieën en overgevoeligheden, mag de overheid daar niet zomaar iets tegen doen. Als de overheid duidelijk ongezonde eetpatronen wil tegengaan, komt de ‘Europese economische politie’ in het geweer. Geld verdienen gaat boven gezondheid.

Voedselpolitie treedt harder op

Er is te vaak gedonder over voedsel, vindt Harry Paul, directeur van de NVWA, de 'voedselpolitie'. Hij wil vaker onaangekondigde slagerijen en supermarkts gaan controleren. De voedselindustrie reageert 'verbaasd', maar ook een beetje boos.

Biotechnologie: geknutsel

Biotechnologie is: bij planten of dieren nageslacht opwekken dat op natuurlijke wijze niet mogelijk zou zijn. Dus bijvoorbeeld bij een vuurvliegje de eigenschap 'licht geven' lospeuteren, en dat inbouwen in een aardappelplant. Het kan allemaal, is spannend en leuk, maar ook riskant.

Aansprakelijkheid

Met voeding is niet gauw iets heel erg mis. Toch kan het gebeuren dat er rommel in een pakje of potje zit. Ermee naar de winkel teruggaan is meestal voldoende om ofwel je geld terug te krijgen ofwel een nieuw product.