karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Met een vlees-allergie tóch vlees eten

varken organenStel, je heb een allergie voor varkensvlees. Geen enkel probleem: je kunt dan wel vlees eten van runderen of schapen, of kip of vis, of vleesvervangers, of een oneindige variatie aan plantaardige eiwithoudende gerechten. Een Amerikaans biotech-bedrijf vond nóg een alternatief: het maakte met genetische manipulatie een varkenssoort waarbij die vleesallegie niet optreedt. Een perfect voorbeeld van een oplossing voor iets dat geen probleem was.

Voedsel naar wens via 3D printen

3D voedselprintenVoedingsproducten maken die qua vorm, inhoud en smaak precies zijn afgestemd op de behoefte van patiënten met een specifieke aandoening of van topsporters. Dat onder meer is het doel van een samenwerkingsverband dat serieus gaat verkennen en testen wat er mogelijk is met het 3D printen van voedsel. 3D printen kan al een paar jaar, maar afgezien van grappige pastavormen en eetbare bakjes zijn serieuze toepassingen in de voedingssector tot nu toe uitgebleven.

Voedselproductie kan nog meer high-tech

Precisielandbouw – met de inzet van robots, drones en slimme software – kan nog veel verder tot ontwikkeling komen in Nederland. Het ministerie van Economische Zaken (en landbouw) stimuleert hiervoor de opzet van een ‘Nationale Proeftuin Precisielandbouw’. De high-tech is bedoeld om toe te passen in kassen en stallen en op akkers.

’t Is alweer komkommertijd

komkommerOp de Belgische veiling BelOrta zijn vandaag alweer de eerste komkommers van het seizoen aangevoerd. Ooit luidde ‘komkommertijd’ zo ongeveer het begin van de zomer in, als er geen (politiek of economisch) nieuws meer was. Tijden veranderen.
Spannender komkommernieuws is dat studenten aan de TU Delft een prototype presenteerden van een robot die komkommers plukt.

Drones voor een geoptimaliseerde landbouw

Drones kunnen de akkerbouw verder helpen te optimaliseren. Met camera’s kunnen ze heel exact de stand van het gewas waarnemen, waarna andere drones met die gegevens heel precies kunstmest kunnen strooien of gif kunnen spuiten. Groot voordeel hiervan is dat de grond niet hoeft te worden geplet door zware machines.

Snel voedsel scannen op van alles

scannerNog niet te koop, maar al wel feitelijk mogelijk: met een handapparaatje allerlei soorten voedsel scannen en binnen seconden tot minuten heel veel informatie verkrijgen. Bijvoorbeeld over versheid, gehaltes aan vet of eiwit, een check of het echt biologisch is. Deze week te zien op de Food to be Expo in Eindhoven.

Zo kun je 10 miljard mensen voeden

Het blijft een centrale opdracht voor de Echte Politiek: hoe kunnen we straks 9 of 10 miljard mensen gezond voeden? De Belgische tv-zender Canvas wijdde er eind december 2015 een aflevering aan. Daarbij kwamen onder meer twee Nederlandse wetenschappers aan het woord over high tech groenteteelt en akkerbouw op licht-zoute grond.

Led-licht vervangt steeds vaker de zon

Het telen van groente onder paars led-licht is nog altijd high-tech, maar begint wel ingeburgerd te raken. De kluit-sla bijvoorbeeld (één of drie slaplanten met nog wortels in een klein bakje) komt vaak uit een Limburgse kas waar de kleine plantjes opgroeien onder ledlicht. Ze staan bovendien in kweekbakken die 7 lagen hoog zijn gestapeld.