Voedingsproducten maken die qua vorm, inhoud en smaak precies zijn afgestemd op de behoefte van patiënten met een specifieke aandoening of van topsporters. Dat onder meer is het doel van een samenwerkingsverband dat serieus gaat verkennen en testen wat er mogelijk is met het 3D printen van voedsel. 3D printen kan al een paar jaar, maar afgezien van grappige pastavormen en eetbare bakjes zijn serieuze toepassingen in de voedingssector tot nu toe uitgebleven.
Bij 3D printen komt er meestal een soort pasta uit een spuitmondje, dat mooie vormen print. Er wordt nu gedacht aan ingewikkelder machines, waarbij meerdere spuitmonden (tot wel 24 aan toe) verschillende materialen uitspugen. Op die manier kunnen er hoogwaardige voedingsproducten worden gemaakt, met een goede voedingswaarde en uiteenlopende vormen en smaken.
Het samenwerkingsverband dat nu is ontstaan, het 'Digital Food Processing Initiative' (DFPI), bestaat uit Wageningen Universiteit, TNO en TU Eindhoven.
In een filmpje (2:39) van VMT legt dr. Ronald Visschers uit wat er mogelijk is met 3D printen en wat men gaat proberen.
Een wat uitgebreider artikel staat bij de Wageningen Universiteit.