karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Inwoners Leende op gezonde toer

GezondDorp LeendeOpvallend nieuws over het Brabantse dorp Leende, even ten zuiden van Eindhoven. Daar doen opeens heel veel bewoners ‘iets’ aan gezonder eten. Ze eten minder, of anders, en ze bewegen iets meer. Twee lokale artsen namen het initiatief, onder meer omdat in Leende relatief veel mensen overgewicht hadden. Reagerend op de keuzes van de bewoners doen nu ook de bakker en de snackbar mee: zij bieden meer brood met minder koolhydraten of snacks met gezonder vet. Leende heet nu Gezond Dorp.

Gezonde én lokaal duurzame schoolkantine

gezonde schoolkantineGezonde schoolkantines zijn er al heel veel, duurzame kantines ook. Maar pas nu is er (officieel) de eerste schoolkantine die gezond en lokaal duurzaam is: de kantine van het Clusius College in Grootebroek. Hier worden uitsluitend nog gezonde snacks uit de streek gebruikt. Het gaat om applels, peren, komkommers, tomaten, sla, fruitsappen en yoghurt.

Echte honing van ‘stadsbijen’

Het ministerie van Economische Zaken (waarin opgenomen het voormalige ministerie van Landbouw) heeft in zijn binnentuin bloemen en bijen, en deze bijen hebben dit jaar 50 kilo honing geproduceerd. Zo draagt dit ministerie iets bij aan de ontwikkeling van stadslandbouw in al zijn vormen. Als bewijs hiervan presenteert het ministerie een wat nikserig filmpje (0:43 min.).

Laat boer en burger naar elkaar luisteren

'Burgers weten amper hoe boeren en tuinders werken, terwijl die agrariërs niet goed weten wat de consumenten willen.' Vanuit dit idee is de site Boerenfluitjes ontstaan. Bovendien is nu ook het magazine Boerenfluitjes verschenen. Nou ja, niet op papier, maar digitaal. Dus gratis te raadplegen voor iedereen.

Stadslandbouw

Over de hele wereld wonen steeds meer mensen in de stad. Het is een enorme uitdaging om elke dag de toevoer van voldoende goed voedsel te verzekeren. En kijk eens wat er gebeurt: midden in steden ontstaat opnieuw landbouw. Kleinschalig, maar soms high-tech.