Over de hele wereld wonen steeds meer mensen in de stad. Het is een enorme uitdaging om elke dag de toevoer van voldoende goed voedsel te verzekeren. En kijk eens wat er gebeurt: midden in steden ontstaat opnieuw landbouw. Kleinschalig, maar soms high-tech.
Het is volstrekt onmogelijk om al het benodigde voedsel in de stad te verbouwen. Het gaat bij stadslandbouw daarom vooral om noodzakelijke, maar luxe producten: verse groenten en kruiden. De afnemers hiervan zijn zowel alternatievelingen als dure restaurants.
Chic en high-tech
Het waren vooral 'alternatievelingen', mensen die niet zo dol zijn op de jachtige, commerciële samenleving, die begonnen met tuintjes in de stad. Bedoeld voor zichzelf, kleine winkeltjes, of biologische restaurantjes.
Maar ook mensen uit de high tech zagen kansen. Met toepassing van led-licht en hypermoderne systemen voor water en voeding konden zij eigenlijk overal groenten telen.
Ouwe troep en nieuwe voeding
De eerste stadsakkers ontstonden op lege, oude bedrijfsterreinen, of in verlaten fabriekshallen. Zo ontstaat er letterlijk op de puinhopen van een 'oude' samenleving iets nieuws: gezonde voeding, die niet per vliegtuig of vrachtauto hoeft te worden aangevoerd.
De ontwikkeling van de stadslandbouw gaat soms razendsnel. In de VS is er een supermarkt die op zijn eigen dak verse groenten verbouwt. Bekijk het filmpje:
Bescheiden omvang
Voorlopig is de standlandbouw nog bescheiden in omvang. Iedereen moet nog ontdekken wat er nou echt mogelijk is, wat het kost en of het echt handiger is dan de traditionele landbouw en handel. Voorlopig lijken in de grote havenstad Rotterdam de meeste en interessantste projecten te lopen. Maar bijzonder is ook de groentetuin op het dak van winkelcentrum Hoog-Catharijne in Utrecht.
Meer info:
• Eetbaar Rotterdam, met veel links naar vergelijkbare initiatieven.
• Coolzaad, met een sterk educatieve inslag, ontstaan vanuit een buitenschoolse opvang, midden in Rotterdam.
• De Dak-akker, het grootste stadslandbouwdak van Europa.
• Stadslandbouwblog, ook over Rotterdam, wordt slecht bijgehouden.
• In Den Haag heeft het kunstcentrum Stroom een jarenlang project over voedselproductie, met vooral visionarie ideeën, niet gehinderd door eisen van haalbaarheid.
• Inmiddels bestaat er een jaarlijkse Dag van de stadslandbouw: 25 april.
• Gemeentebesturen moeten er ook iets van vinden. Branche-organsatie VNG denkt mee.
• Het Stedennetwerk stadslandbouw probeert samenwerking tussen de initiatieven te stimuleren.
• Er is zelfs een heuse opleiding stadslandbouw.