Aldi maakt herkomst varkensvlees checkbaar
Van een lapje gewoon varkensvlees bij Aldi is binnenkort te checken waar het vandaan komt en hoe het is verwerkt. Dat kan simpel door een QR-code op de verpakking te scannen met de smartphone. Met biologisch Bio+ vlees kan dit al langer, bij diverse supermarkts.
Wat is er mis met de varkenshouderij?
Varkensboeren voorzien ons van goedkoop vlees. Nederland telt circa 12 miljoen varkens. Die leven vaak erg dicht op elkaar, wat leidt tot stress en ziektes. Hoe het er soms aan toegaat, is te zien op enkele filmpjes bij CIWF.
Kijk in de stal
Hoe gaat het er in een varkensstal aan toe? Een beetje vies en stinkend, zal een stadsbewoner algauw vinden. Het kan er ook relatief schoon en efficient zijn, leert een kijkje in de stal. Zo'n bezoekje kan ook via internet. Bij stap in de stal zijn 37 varkensbedrijven te 'bezoeken'.
Varkens als hobby
Wie een flinke tuin heeft, kan daar een varken laten scharrelen, al dan niet in een omheinde weide. Dat kan heel leuk zijn, en financieel is het interressant: een varken eet bijna alle sooren voeding, zoals schillen, groenteresten, oud brood of al het eten dat over is.
Op levendehave staat veel informatie voor hobbyboeren.
Varkensvlees
Varkensvlees is populair om twee redenen: het is goedkoop, en het is makkelijk klaar te maken. Bovendien is het gevarieerd: gewone varkenslappen, 'haas' (biefstuk), karbonade, spare-ribs, spek en ham.