karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Mínder vlees eten - HIEROM

SchoutenFood blokkadeDe meeste mensen vinden vlees eten lekker. Bovendien biedt vlees diverse eiwitten die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Helaas gaat de productie van vlees gepaard met ernstige milieuproblemen (stikstof, ammoniak). Die problemen staan onder meer hier en hier beschreven op de website van Schouten Food, producent van plantaardig eiwitrijke voeding. Maar lees het nu snel, want boze (vleesproducerende) boeren hebben met een tractor-blokkade geëist dat Schouten de teksten op de website aanpast.

'Eerlijkere prijs' voor vlees én groente

TAPP CoalitieEen 'eerlijkere' prijs voor vlees betekent: ietsje duurder, zodat boeren de kosten kunnen dragen van minder vervuiling in de veehouderij. Het al jaren gevoerde pleidooi hiervoor wordt nu ook serieus overwegen door de regering, omdat het staat vermeld in een zeer uitgebreid advies. Om de regering op te porren om werkelijk te kiezen voor een 'eerlijke prijs voor vlees'  is er een petitie gestart die iedereen kan mede-ondertekenen; de beoogde 50.000 handtekeningen zijn nu bijna binnen.

Vleesfabriek voor vleesvervangers

Het grote Nederlandse vleesconcern Vion bouwt een runderslachterij in Leeuwarden om tot een fabriek waar alleen nog vleesvervangers worden gemaakt. Dat mag gerust worden gezien als een mijlpaaltje in de transitie van 'elke dag vlees op tafel' naar 'eet vooral plantaardig eiwit'. De runderen worden overigens wel nog altijd geslacht, maar op een andere plek. Vion produceerde al diverse niet-dierlijke eiwitproducten, gewoonlijk 'vleesvervangers' genoemd, maar breidt die productie uit nu daar voortdurend veel vraag naar is.

'We eten weer meer vlees' - echt waar?

vleesconsumptie2018De vleesconsumptie in Nederland is in 2018 licht toegenomen: van 76,6 naar 77,2 kilo gemiddeld per persoon. Aldus de 'officiële' cijfers van het CBS en Wageningen Economic Research. Deze stijging gaat in tegen de verwachting dat de vleesconsumptie zou afnemen onder invloed van heftige oproepen om te minderen en de sterk gesteden verkoop van vleesvervangers.

Inzicht in (on)reinheid van slachterijen

slachtenSlachterij Gosschalt in Epe krijgt het rapportcijfer 10 van 'voedselpolitie' NVWA. Twee Amsterdamse slachterijen scoren aanzienlijk slechter, net als Holland Vlees Service in Doodewaard en Slachterij Wouters in De Hoef. Dit blijkt uit een overzicht van de NVWA van resultaten van inspecties in de tweede helft van 2017. Het is voor het eerst dat de NVWA namen noemt bij resultaten van inspecites in de vleessector.

Kies voor dier met beter/slechter leven

bio industrie lubachWie wel vlees eet, maar de dieren een beter leven gunt dan opeen gepakt te moeten turbogroeien, kan kiezen voor vlees met het label ‘Beter Leven’. In overleg met de Dierenbescherming gaat het om een label met één, twee of drie sterren. En met nul sterren? Dat zijn dus dieren die een ‘slechter leven’ hebben gehad, concludeerde ‘nieuws-caberetier’ Arjen Lubach, tijdens zijn uitzending van Zondag met Lubach op Zondag van 17 september.

Buitenbief binnenkort misschien te koop

‘Buitenbief’ is vlees afkomstig van dieren die bijna ‘in het wild’ hebben geleefd. Runderen die hebben gelopen op terreinen die tijdelijk (een paar jaar) geen duidelijke bestemming hebben. Boeren en landschapsmensen onderzoeken de mogelijkheden daarvoor. Het gaat niet om het gebruik van bestaande natuurgebieden.

Zo doe je diervriendelijke boodschappen

Wil je wel vlees kopen, maar geen dierenleed veroorzaken? Dan heeft het Voedingscentrum een handig hulpje op zijn site staan. Je kunt dat raadplegen voordat je boodschappen gaat doen. Allerlei soorten diervriendelijkheid staat op een rijtje voor koeien, kalveren, varkens, leg- en vleeskippen.