Een 'eerlijkere' prijs voor vlees betekent: ietsje duurder, zodat boeren de kosten kunnen dragen van minder vervuiling in de veehouderij. Het al jaren gevoerde pleidooi hiervoor wordt nu ook serieus overwegen door de regering, omdat het staat vermeld in een zeer uitgebreid advies. Om de regering op te porren om werkelijk te kiezen voor een 'eerlijke prijs voor vlees' is er een petitie gestart die iedereen kan mede-ondertekenen; de beoogde 50.000 handtekeningen zijn nu bijna binnen.
Duurzaam voedselsysteem
Het idee voor een 'eerljke vleesprijs' staat als een van de opties vermeld in het rapport "Tenminste houdbaar tot, Bewegen naar een duurzaam voedselsysteem". Dit is één van de zestien rapporten die deel uitmaken van de 'Brede Maatschappelijke Heroverwegingen', die tot doel hebben om de samenleving beter bestand te maken tegen een nieuwe crisis.
Eerlijke prijs
De petitie voor een eerlijke vleesprijs is gestart door de Tapp-coalitie (True Animal Protein Price, ofwel eerlijke prijs voor dierlijk eiwit). De Tapp-coalitie is een in Nederland gevestigde maar internationaal opererende organisatie die pleit voor een 'eerlijke prijs' voor vlees, ofwel een prijs waarin ook de kosten vande milieuschade door de veehouderij is verwerkt, en die nu ten laste komen van de samenleving als geheel.
Groente goedkoper
De petitie richt zich op een eerlijke vleesprijs, maar vraagt tegelijk om een eerlijkere prijs voor groenten en fruit. De eerlijke vleesprijs is enkele dubbeltjes per 100 gram hoger, terwijl de eerlijkere prijs voor groente en fruit juist lager is, vooral als gevolg van een lager btw-tarief.
• De iets hogere vleesprijs is nodig om de vervuiling vanuit de veehouderij te kunnen bekostigen. Of beter: om de rekening voor het wegwerken van die vervuiling neer te leggen waar die hoort, namelijk bij de veehouderij zelf.
• De iets lagere prijs voor groente en fruit is gewenst omdat het hier gaat om heel gezonde producten én om de hogere vleesprijs voor consumenten iets te compenseren.
Als de petitie door ten minste 50.000 personen is ondertekend (inmiddels bijna 48.000 keer), wordt hij op 16 juni aangeboden aan minister Carola Schouten van Landbouw en Voedsel.