karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Walgen van algen? Welnee!

algen
Algen in een sloot zien er meestal vies uit. Dat water is nog te smerig om je modderlaarzen mee schoon te spoelen. Toch zijn sommige algen buitengewoon interessant om te dienen als voedsel. Ze zijn, in gedroogde vorm, als het ware een soort groene aardappelmeel: toepasbaar in oneindig veel voedingsmiddelen.

Onderstaande afbeelding geeft een overzicht van de mogelijkheden van eiwitrijk algen(poeder). Dit overzicht is gemaakt door Smaakvrienden en Nutress.

algen-map
Klik voor grotere afbeelding.

Algenpoeder kan bijvoorbeeld dienen ter vervanging van eigeel in sauzen en bakproducten. Het Franse bedrijf Roquette won november 2013 een innovatieprijs met Microalgae High Lipid Algal Flour. Dit meel is gemaakt van algen die zodanig zijn gekweekt dan ze meer geel dan groen zijn.

Algensoorten op bestelling

Algenproducent Duplaco in Oldenzaal heeft inmiddels de productie van algen aardig onder de knie. Het bedrijf kan nu algen 'sturen op nutritioneel profiel', ofwel leveren in verschillende smaken met gehaltes vet of eiwit naar believen. De algen groeien bovendien niet op zonlicht, maar op een koolstofbron. Eind 2020 had Duplaco zijn productiecapaciteit fiks uitgebreid, en kan nu twintig keer zoveel produceren als eerst.