karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Algen en wieren

Vlees eten we om het eiwit. Meestal van runderen of varkens. Of kippen, en vis kan ook. Desnoods garnalen, en zelfs insecten schijn je te kunnen eten. Maar kleiner moet het niet worden. Let op: microscopisch kleine algen kunnen dé eiwitbron van de toekomst worden.

algenHet is een prachtige belofte: goedkoop en grootschalig eencellige algen kweken, oogsten en verwerken tot eiwitrijke voeding. Maar die belofte is al tientallen jaren oud, en nog steeds niet ingelost.

 

Voeding – afval – voeding

Toch blijven wetenschappers het proberen. De belofte is te mooi om te laten lopen. De voeding van de algen zou wel eens ons afval kunnen zijn: mest. Verder alleen water en zon toevoegen en ziedaar. Het vergt wel een groot oppervlak, en dat maakt het weer duur.

Zijn ze een beetje te eten, die algen? Nou, niet rauw, en waarschijnlijk ook niet gekookt of gebakken. Algen kun je wel in flinke hoeveelheden verwerken in andere voedingsmiddelen. Of er een soort hamburgs van maken.

Eiwit en vet

Gezond zijn algen zeker. Er zitter veel eiwitten, vetten en andere voedingsstoffen in, vooral natuurlijk als je ze indroogt. Algenproducten zijn ook al lang te koop: via internet, via allerlei alternatieve winkeltjes en vaak gewoon in de schappen van de supermarkt tussen de potjes met St.Janskruid, jeneverbes, ginseng of gingko biloba.

Productie

In Wageningen staat een proefinstallatie voor algenkweek (engelstalig). Daar ook een overzicht van allerlei wetenschappelijk feiten. Altijd goed als tegenwicht tegen de soms laaiend enthousiaste verhalen over de gezondheid van algenextracten of de geweldige winsten die ermee te halen zouden zijn.

Nuttig gebruikmaken van algen kan ook via het omweggetje met oesters. Althans, dat is een idee. Imares doet daar verder onderzoek naar, en denkt de algen goed te kunnen laten groeien op het afvalwater van de glastuinbouw.
Een aardig stukje over het nut en de mogelijkheden van algen staat op Kennislink.

Wieren

Terwijl algen ook wel micro-algen heten, zijn er ook macro-algen: wieren. Diverse soorten zeewier zijn prima te eten, en in Japan gebeurt dat ook veel. De Zeewierwijzer vertelt er alles over. Ook van zeewier wordt wel gezegd dat dit 'de groente van de toekomst' is.

Die beloftevolle toekomst wordt ook ingezien door Cargill, een van de grootste graanbedrijven ter wereld. Dit bedrijf wil de aanvoer van bruin- en roodwieren voor zichzelf veiligstellen.