karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Led-licht vervangt steeds vaker de zon

Het telen van groente onder paars led-licht is nog altijd high-tech, maar begint wel ingeburgerd te raken. De kluit-sla bijvoorbeeld (één of drie slaplanten met nog wortels in een klein bakje) komt vaak uit een Limburgse kas waar de kleine plantjes opgroeien onder ledlicht. Ze staan bovendien in kweekbakken die 7 lagen hoog zijn gestapeld.

kluitslaKluit-sla

De kluit-sla komt onder meer van kweker Delissen, die zijn sla verkoopt onder het merk Delicious. In een filmpje (6:28 min) van de Limburgse regio-tv L1 vertelt Mark Delissen hoe dat gaat, en hoe hij gezocht heeft naar de juiste kleuren licht. Door de stapeling van kweekbakken heeft Delissen voor de opkweek 800 m2 nodig, terwijl dat bij een traditionele teeltmethode een hectare (10.000 m2) zou zijn.

LED-licht

In een korter filmpje (2:10 min) over deze zelfde kwekerij is het hele teeltproces goed te volgen. Hier met veel aandacht voor het licht, want dit is een filmpje van Philips. Dit bedrijf speelt met zijn divisie Philips Horti een belangrijke rol in de ontwikkeling van groenteteelt onder ledlicht, en heeft op zijn eigen Philips YouTube-kanaal een dozijn filmpjes over dit onderwerp staan.

Voor Philips is teelt onder ledlicht natuurlijk gewoon business, maar het bedrijf heeft goed begrepen dat er echt nieuwe dingen nodig zijn om ‘straks’ 9 miljard mensen te voeden. Vooral omdat steeds meer mensen in steden wonen, en een constante aanvoer van voldoende vers voedsel om een nieuwe aanpak vraagt.

High-tech, bio-tech en alto’s

cityfarmingGroentekweek in lagen onder ledlicht kan op veel plaatsen in de stad, in (oude of nieuwe) fabrieksgebouwen. Stadslandbouw was enkele jaren geleden nog het domein van alto’s of urbane kabouters, het is inmiddels pure high-tech.  Eén 'city-farm' van Philips zou voldoende verse groente moeten produceren voor 50.000 personen.

Ook biotechnologie raakt hierin verweven. Philips en de van oorsprong Nederlandse biotech-onderneming KeyGene trekken samen op tijdens de Food Valley Expo ’15, op 12 en 13 oktober in Wageningen. Met de combinatie bio-tech en high-tech hoopt men het maxilmale uit de gewassen te kunnen halen.

Opleiding boeren en tuinders

De HAS (Hogere Agrarische School) in Den Bosch heeft een testcentrum ingericht waarmee studenten kunnen onderzoeken welke kleuren of soorten licht het beste voor jonge of juist afrijpende gewassen. Deze ‘bright-box’ (filmpje, 3:06 min) is ook samen met Philips ingericht.

Of de ‘fabrieksmatig’ geteelde groenten net zo veel vitaminen, mineralen, spore-elementen en smaak kunnen krijgen als groenten van de koude grond, moet nog blijken. Ongezond zal het waarschijnlijk niet zijn. Grote voordelen zijn: ruimtebesparing, energiebesparing, minder transport en geen pesticiden of ander gif nodig.

Update oktober 2016:

De techniek en het management rond telen met led-licht worden nog voortdurend verbeterd. Een belangrijke factor daarbij is het proefcentrum Delphy. Eind september 2016 werd aan betrokkenen uitleg gegeven over resultaten tot nu toe; Groentennieuws maakte er melding van.