karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Gezond overheidsbeleid = verboden

Ofschoon de bevolking massaal overgewicht opdoet en erg vaak last krijgt van allergieën en overgevoeligheden, mag de overheid daar niet zomaar iets tegen doen. Als de overheid duidelijk ongezonde eetpatronen wil tegengaan, komt de ‘Europese economische politie’ in het geweer. Geld verdienen gaat boven gezondheid.

Vettaks

vettaxDie ‘economische vrijheid’ om geld te verdienen aan ongezonde zaken gaat heel ver. De Europese Commissie gaat nú nog eens onderzoeken of Denemarken in 2011 misschien ‘fout’ zat, schrijft FoodHolland. De Deense regering stelde toen een vettaks in op verzadigde vetten, om daarmee de consumptie van deze ongezonde vetten tegen te gaan.

Financieel nadeel

Dat werkte goed: de consumptie daalde met 10 - 20 %. Maar de regering vond zelf al dat er vervelende economische neveneffecten optraden, en trok die vetbelasting weer in. Toch laat de Europese Commissie alsnog een onderzoek instellen, omdat misschien buitenlandse bedrijven meer financieel nadeel van die maatregel hadden. En dat mag niet.

Mag wel, mag niet

Verzadigde vetten verkopen mag wel.
En wat ook mag: zoete snacks verkopen op scholen en hele vette snacks bij de scholen om de hoek. Dit ongezonde gedrag verbieden, dat mag dan weer niet.
Ook andere dingen mogen niet. Als tuinders zien dat zij erg weinig ontvangen voor hun producten maar dat de supermarkts er flink aan verdienen, mogen zij niet samen optrekken om hun prijzen iets te verbeteren. Dan krijgen zij de Nederlandse economische politie ACM op hun dak.