Revoluties worden gewoonlijk vaak onderbroken om even te eten. Maar eten zelf kan ook een revolutie veroorzaken - al gaat het dan meestal over de te hoge prijzen van voedsel. Over de kwaliteit van voedsel wordt soms ook een revolutie afgekondigd. Gaat dat een verandering bewerkstelligen?
De Slowfood-beweging zet zich af tegen de Fastfood-industrie. Die beweging streeft – gezien zijn naam – een omkering van waarden in, en is dus letterlijk revolutionair. Toch wil Slowfood niet speciaal iets of niemand van de troon stoten. Het propageert dat mensen weer helemaal zelf bepalen wat ze eten, waar ze dat vandaan halen en hoe ze dat klaarmaken.
Food Revolution
Heel wat pretentieuzer is de 'Food Revolution'. De Amerikaanse tv-kok Jamie Oliver kondigt die af. Ieder jaar half mei wil hij zijn Foodrevolution Day, in 2013 op 17 mei. Bijna net zo luidruchtig is het Food Revolution Network van vader en zoon Robbins. In Nederland wordt de Foodrevolution uitgedragen coor NieuwVers, een samenwerkingsverband van Urgenda en Foodlog.
Ondertussen kan ieder die dat wil zijn eigen voedselrevolutie realiseren, door vanaf nú alleen nog maar gezonde en lekkere dingen te kopen en te eten, zonder zich te laten ringerloren door ophitsende reclames. Gewoon in je eigen keuken. Zo simpel is dat.
Boeren en tuinders doen mee
Interessant op de site van NieuwVers is een lijst met boeren en tuinders die graag meedoen met deze nieuwe manier van voedsel produceren en consumeren. Zij produceren liever niet voor 'de markt', maar voor mensen. Eind 2012 ging het om ruim vijftig deelnemers.