karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Meer groente, minder vlees: hoge waardering

broodjes zalmMeer groente en minder vlees eten is hartstikke gezond, dat is al lang bekend. Maar in de praktijk is het lastig om die overstap te maken, wordt vaak gezegd. Dat is een misvatting, leert onderzoek: minder vlees en vooral meer groente eten blijkt helemaal niet zo moeilijk als de kok of keukenprins het een beetje slim aanpakt. Consumenten vinden het vaak nog lekkerder ook.

Uitgebreid onderzoek

Deze conclusie volgt uit een uitgebreid onderzoek dat de afgelopen twee jaar plaatvond bij negen horecabedrijven, uiteenlopend van broodjeszaak of brasserie tot bedrijfskantine of a-la-carte restaurant. het onderzoek werd zorgvuldig opgezet vanuit onder meer Wageningen Economic Research en breed ondersteund door het bedrijfsleven.

Herkenbare gerechten

Bij diverse standaard gerechten werd iets of soms veel meer groente toegevoegd, terwijl soms de hoeveelheid vlees juist iets werd verminderd. De gerechten bleven daardoor heel herkenbaar - consumenten konden niet het idee krijgen dat ze opeens iets heel anders voorgeschoteld kregen. Vervolgens werd de waardering gemeten. Die bleek niet minder te zijn geworden, en steeg juist in driekwart van de gevallen.

Eén gerecht bleek niet te wijzigen zonder protest: kipsaté. Dat moet gewoon kipsaté blijven, niet kleiner, niet groter en niet anders.
Zie ook een nieuwsbericht bij Wageningen Universiteit of bij organisator Greendish.
Concrete voorbeelden van aangepaste maaltijden zijn te vinden bij de Volkskrant.