Nog veel 'rommelvoedsel' in supermarkts

superlijstjeSupermarkten laten tegenwoordig vaak weten zeer begaan te zijn met 'onze gezondheid' en met het milieu. Ondertussen verkopen én promoten ze nog altijd veel 'rommelvoedsel': flink gesuikerde frisdranken, heel zoete, zoute of vette tussendoortjes en andere producten die wel lekker smaken maar die niks te maken hebben met gezond eten. Lidl en Dirk doen het beter dan Albert Heijn, blijkt uit de 'superlijst' van Questionmark, die is gebaseerd op uitgebreid onderzoek.

Mannen eten nóg ongezonder dan vrouwen

Genderspecifiek voedingsadvies(klik erop voor grotere weergave)Slechts weinig mensen eten echt gezond. In Nederland en alle landen om ons heen eten verreweg de meeste mensen minder groente en fruit dan goed is en juist meer vlees en zoete snoeperij. Kijken we naar verschillen tussen mannen en vrouwen, dan zijn het vooral de mannen die het kennelijk weinig kan schelen wat ze allemaal in hun lijf proppen. Vooral de hoeveelheden bier, frisdrank en vlees vallen dan op.

Sterke botten vooral door veel bewegen

skelet rennendGoede voeding is natuurlijk nodig om fit te blijven. En veel bewegen. Het belangrijkste van deze twee lijkt toch: bewegen, als je dat tenminste niet combineert met slechte eetgewoonten. Onderzoek heeft uitgewezen dat de hele dag door een beetje actief zijn beter is dan veel stilzitten plus tweemaal in de week flink sporten. Sterke botten krijg je ook eerder door veelvuldige activiteiten te ontplooien dan door uitgekiende voeding.

'Voedsel voor de geest' tegen de hypes

voedsel voor de geestElke keer weer steekt een hype over voeding de kop op. Ging het eerder over tarwegras, brood, superfoods of gluten, nu staan kokosvet of selderijsap weer centraal. Diëtist Jonathan Klaassen verwonderde zich over de massale klakkeloze navolging van zo veel nieuwe 'voorschriften' en schreef er met zijn uitgebreide kennis en gezonde verstand een boek over: 'Voedsel voor de geest'. Zijn boodschap: wees zelf de baas over je buik én over je geest – dát is nodig voor een gezond leven.

Verkeerde voeding vaker oorzaak van kanker

Verkeerde keuzes in voeding en leefstijl zijn nog altijd vaak de oorzaak van kanker. Nu het roken gestaag afneemt, is overgewicht relatief vaker de oorzaak van deze dodelijke ziekte. Alle reden dus om goed te letten op een gezond voedingspatroon, vertelt voedingsprofessor Ellen Kampman aan nu.nl ter gelegenheid van Wereldkankerdag, dat op 4 februari was. Haar sterke aanbeveling: voorkom overgewicht.

Groente aan top in nieuwe Canadese 'schijf-van-5'

Canadese Food GuideKies vooral voor groente en fruit in plaats brood en granen - dat kenmerkt de nieuwe officiële richtlijnen voor goede voeding in Canada. Ook is er een switch naar meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel. Niet verrassend dat de vee- en zuivelindustrie al sputterde 'dat dit de industrie kan schaden'. De oude richtlijnen dateren van 2007.

Meer groente, minder vlees: hoge waardering

broodjes zalmMeer groente en minder vlees eten is hartstikke gezond, dat is al lang bekend. Maar in de praktijk is het lastig om die overstap te maken, wordt vaak gezegd. Dat is een misvatting, leert onderzoek: minder vlees en vooral meer groente eten blijkt helemaal niet zo moeilijk als de kok of keukenprins het een beetje slim aanpakt. Consumenten vinden het vaak nog lekkerder ook.

'Jongleren met voeding' - concrete antwoorden

JonglerenKinderen houden van zoet en van zoute en vette snacks – helaas zijn die dingen hartstikke ongezond. Hoe krijg je als goed-zorgende ouder je kind toch aan de gezonde voeding? Dat vergt 'jongleren', ofwel de balans zoeken tussen lekker en gezond.

Jong leren