karnemelk-roze
karnemelk is gezond

'Schijf van Vijf' puur plantaardig

schijf4lifeNaast de bekende Schijf van Vijf, en diverse andere voedselvoorbeelden, is er nu ook de 'Schijf for Life'. Deze schijf bevat louter plantaardige producten, dus geen vlees, vis, zuivel of eieren. Deze schijf is uiteraard handig voor vegetariërs en veganisten, maar wil aan iedereen laten zien dat je heel goed lekker en gezond kunt eten zonder dierlijke producten.

Gezond leven = heel veel tegelijk

RVSWaarom zijn mensen met een lage opleiding en weinig geld veel vaker ongezond of ziekelijk dan hoogopgeleide, rijke mensen? Goede voeding is daarbij heel belangrijk, maar veel andere zaken spelen ook een rol. Slechte woningen bijvoorbeeld, en stress door werkloosheid of onzeker werk, schulden, vuile lucht door fabrieken of verkeer, een gevoel niet mee te tellen. Daarom moeten ál die zaken verbeteren, vindt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

Wat zegt de politiek over 'gezond eten'?

stemwijzertjeVlees eten kan best lekker zijn. Maar het is niet per se gezond, zeker niet voor de planeet, vooral wegens de enorme uitstoot van broeikasgassen door rundvee. Moet vlees daarom duurder worden? Of moet er een suikertaks komen, of moet groente goedkoper worden? Wat de diverse politieke stromingen vinden over gezond eten, is te ontdekken via een 'Stemwijzer gezond voedsel'.

Lang en gezond leven doe je zó:

DanBuettner japanse vrouwIn enkele 'hotspots' op aarde worden opvallend veel mensen heel gezond 100 jaar of ouder. Deze zogeheten 'blue zones' kennen niet één geheim voor zo'n mooi leven, maar wel negen sterke aanbevelingen. Kort samengevat komt het hier op neer: wees relaxed, eet gezond en doe iets nuttigs. De huidige 'corona-vertraging' in de samenleving kan beslist bijdragen aan zo'n gezonder leven, blijkt uit een artikel in het Belgisch blad Humo. Dankzij de digitale krantenkiosk Blendle is dit artikel nu gratis na te lezen.

Nog veel 'rommelvoedsel' in supermarkts

superlijstjeSupermarkten laten tegenwoordig vaak weten zeer begaan te zijn met 'onze gezondheid' en met het milieu. Ondertussen verkopen én promoten ze nog altijd veel 'rommelvoedsel': flink gesuikerde frisdranken, heel zoete, zoute of vette tussendoortjes en andere producten die wel lekker smaken maar die niks te maken hebben met gezond eten. Lidl en Dirk doen het beter dan Albert Heijn, blijkt uit de 'superlijst' van Questionmark, die is gebaseerd op uitgebreid onderzoek.

Mannen eten nóg ongezonder dan vrouwen

Genderspecifiek voedingsadvies(klik erop voor grotere weergave)Slechts weinig mensen eten echt gezond. In Nederland en alle landen om ons heen eten verreweg de meeste mensen minder groente en fruit dan goed is en juist meer vlees en zoete snoeperij. Kijken we naar verschillen tussen mannen en vrouwen, dan zijn het vooral de mannen die het kennelijk weinig kan schelen wat ze allemaal in hun lijf proppen. Vooral de hoeveelheden bier, frisdrank en vlees vallen dan op.

Sterke botten vooral door veel bewegen

skelet rennendGoede voeding is natuurlijk nodig om fit te blijven. En veel bewegen. Het belangrijkste van deze twee lijkt toch: bewegen, als je dat tenminste niet combineert met slechte eetgewoonten. Onderzoek heeft uitgewezen dat de hele dag door een beetje actief zijn beter is dan veel stilzitten plus tweemaal in de week flink sporten. Sterke botten krijg je ook eerder door veelvuldige activiteiten te ontplooien dan door uitgekiende voeding.

Zegeningen en ellende door techniek in de voeding

growing undergroundTechnieken als koken of bakken en koelen of vriezen, maar ook slimme verpakkingen. strekken de mensheid tot enorme voordelen. Ze dragen bij aan voedselzekerheid, gezondheid, smaak en gemak. Tegelijk kan techniek ook doorslaan: het wordt steeds duidelijker dat sterk bewerkt voedsel, waar vrijwel niets meer van de natuurlijke staat in is te herkennen, ronduit ongezond is.