karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Gezond eten, seks, wijn, dutje, vrienden

Wat is het geheim van een lang en gezond leven? Gezond eten, met wijn, regelmatig sex, dagelijks een dutje en goede vrienden. Dat blijkt uit onderzoek naar de plekken op de wereld waar mensen opmerkelijk gezond heel oud worden. In deze zogeheten ‘Blue zones’ is vooral gezond eten van belang.

Mediterrane dieet

Dit recept voor een lang en gezond leven valt deels samen met het veelgenoemde ‘Mediterrane dieet’: veel verse groente, vis, olijfolie, wijntje en niet te veel stress. Niet verwonderlijk, want twee van de vijf Blue zones zijn het Italiaanse eiland Sardinië en het Griekse eiland Ikaria.

Eilanden van gezondheid

blue zones

De andere zones zijn het Japanse eiland Okinawa, schiereiland Nicoya in Costa Rica en een regio in Californië waar veel Zevendedagsadventisten wonen. Opvallend dat het allemaal om fysieke of spirituele eilanden gaat. De benaming Blue Zones werd in 2010 door Dan Buettner gegeven aan deze regio’s waar opmerkelijk veel mensen gezond 100 jaar of ouder werden. 

Dan Buettner

In National Geographic van april 2015 staat een uitgebreid interview met Dan Buettner, waarin wordt toegelicht welke zaken echt bijdragen aan een lang en gezond leven.
Op de website bluezones.com staat uiteraard nog veel meer.
De Volkskrant beschreef 28 februari 2015 hoe op Okinawa de levensverwachting helemaal niet meer zo hoog is, hoogstwaarschijnlijk als gevolg van een ‘westerse’ leefstijl met veel fastfood. Dit artikel is alleen te lezen voor abonnees.
Hieronder een Nederlandstalig filmpje over de essentie van de levenswijze in de Blue Zones.