karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Slimme mensen eten meer groente en vis

Mensen met een hogere opleiding eten vaker voldoende groente en vis dan laagopgeleiden. Dat blijkt uit de vandaag verschenen Leefstijlmonitor. Daaruit mag je niet direct concluderen dat je slim wordt van het eten van groenten en vis. Maar wel dat hoger opgeleiden personen slim zijn en daarom ervoor kiezen om vaker groenten en vis te eten.

Twee stuks fruit

Zijn alle hoger opgeleiden dan zo slim dat ze voldoende groenten en vis eten? Nee. Meer dan de helft haalt niet de norm van de ‘Richtlijnen Goede Voeding’: eet 2 x per week vis, en elke dag twee ons groenten en twee stuks fruit. Maar ze doen het dus beter dan laag opgeleiden.

Pubers scoren slecht

Groter zijn de verschillen tussen de diverse leeftijdsgroepen. Van de groep 75 jaar en ouder eet circa 43 % voldoende groenten en fruit. Pubers scoren hier maar 18 %, en realiseren zich te weinig dat groenten en fruit bijdragen aan een mooie huid en glanzend haar.

Allochtonen iets beter

De Leeftijlmonitor keek ook naar verschillen tussen autochtonen en allochtonen. Van (westerse en niet-westerse) allochtonen is bekend dat ze vaak veel te veel zoetigheid eten en dat suikerziekte daar veel voorkomen. Maar ze eten wel iets meer groente, fruit en vis dan de autochtone Hollanders.