karnemelk-roze
karnemelk is gezond

‘Kies-ik-gezond’-app breidt nog verder uit

kies ik gezond appMet de app ‘Kies ik gezond?’ van het Voedingscentrum zijn nu 80.000 producten met elkaar te vergelijken qua (on)gezondheid, maar dat worden er nog meer. Inmiddels doen 16 supermarktketens mee. Ook Ekoplaza wil graag meedoen, terwijl er maar een beperkt aantal producten van Aldi in de app verwerkt zitten en Lidl helemaal niet mee wil doen.

Dit meldt het Voedingscentrum vandaag op zijn website. Het centrum reageert hiermee op de vaak kritische reacties op het veerschijnen van de app, zo’n drie weken geleden. Met die app op je smartphone kun je een product scannen, waarna je kunt zien hoe gezond of ongezond het is én welk vergelijkbaar product misschien beter is.

De grootste kritiekpunten zijn dat niet álle producten via de app te herkennen zijn en vooral dat er vaak geen echt gezonder alternatief is. De app zou ‘te kritisch’ zijn, omdat heel erg veel producten te veel zout, te veel suiker of verkeerde vetten bevatten. Op die manier ‘valt er nooit gezond te kiezen’.

Toch kan de app je helpen met het maken van een gezonde keuze, vindt het Voedingscentrum. Als je bijvoorbeeld weinig zout mag, kun je nu toch makkelijker zien welke producten je moet mijden. Idem met suiker. Het het Voedingscentrum hoopt ook dat Aldi en Lidl de gegevens van al hun producten zullen aanleveren.