karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Kind volstoppen = kindermishandeling

Een kind dat als peuter (te) dik is, en op zijn 11e nog steeds, blijft meestal zijn hele leven dat extra gewicht met zich meedragen. Een kind dat alleen te zwaar is als peuter, of alleen rond zijn 11e jaar, heeft meer kans om op normaal gewicht door het leven te gaan. Aldus leert recent onderzoek.

Kindermishandeling

Mensen met (veel) overgewicht zijn ongezonder. Ze krijgen aantoonbaar veel vaker te maken met diabetes, diverse aandoeningen en sociaal ongemak. Zo bezien is het een vorm van kindermishandeling als ouders het laten gebeuren dat hun kind te dik wordt en blijft.

Gewicht kán een genetische component hebben. Als dat aan de orde is, is het goed als kinderen al jong aanleren om hun voedingspatroon en levensstijl daaraan aan te passen. Zodat ook zij met een gezond gewicht van het leven kunnen genieten.

Vele jaren later

Er is nog iets, dat misschien ontmoedigend kan werken, maar een extra reden zou moeten zijn om te voorkomen dat je kind te dik wordt: ook als een te zwaar kind weer op normaal gewicht weet te komen, kan het vele jaren later toch nog last krijgen van het overgewicht in de eerste jaren. Dat leert onderzoek van de universiteit van Colorado.