karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Jus d’orange veel beter dan cola

Drink minder gesuikerde dranken, beveelt de Gezondheidsraad aan in zijn vandaag verschenen Richtlijnen goede voeding. Maar om nu te stellen ‘dat versgeperst sinaasappelsap net zo slecht is als cola’ (zoals de NOS tettert) is volstrekte onzin. Gelukkig is wel duidelijk dat smoothies al een stuk gezonder zijn.

Verse fruitsappen

gezond voedselIn verse fruitsappen zitten meestal veel vitaminen, en soms ook best nog wat vezels. Een nadeel van fruitsappen, vindt de Gezondheidsraad, is dat ze veel suikers bevatte. Die suikers worden snel opgenomen in je bloed en kunnen leiden tot vetvorming. Maar wie ’s ochtends licht ontbijt met versgeperst sap kan best wat energie gebruiken.

Koolzuurhoudende frisdranken

Cola en andere koolzuurhoudende frisdranken daarentegen zijn in geen enkel opzicht gezond. Integendeel. Vooral de suikers leveren ‘loze calorieën’, ofwel energie zonder vezels of vitaminen. Bovendien zijn er veel aanwijzingen dat koolzuur ook bepaald niet bijdraagt aan je gezondheid

Bonen, erwten en linzen

De nieuwe Richtlijnen goede voeding raden ook aan om vaker peulvruchten te eten, dus bijvoorbeeld bonen, erwten en linzen. Daar zit veel eiwit in. En dat hebben we nodig, zeker als we minder vlees gaan eten, wat ook een advies is.
Maar vis is ook prima. Niet eens als alternatief voor vlees, maar zeker ook omdat de vetten in vis beslist gezond zijn.

Op de website van de Gezondheidsraad zijn diverse documenten   te downloaden: een persbericht, een samenvatting, het volledige advies (8,4 MB) en de adviesaanvraag. Allemaal pdf’s.

En o ja, de NOS had ook nog een nuttig artikel.