karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Maak je persoonlijke dieet

Wie graag gezond eet, kan het beste zélf uitzoeken wat wel of niet te eten. Luisteren naar deskundig advies is goed, maar aanbevelingen die voor iedereen gelden, bestaan er bijna niet. Ieder mens reageert weer anders op voeding. Ze blijkt opnieuw uit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.

Darmflora sterk bepalend

Al vaker is gemeld dat de darmflora (alle bacteriën in je buik) sterk bepalend is voor de manier waarop je voedsel verteert. Bijvoorbeeld een verse tomaat is meestal heel gezond, maar bij sommige mensen jaagt die de boedsuikerspiegel snel op, wat zeker niet gezond is.

Bloedsuikerspiegel

Dit soort verschillen is nu ‘hard wetenschappelijk’ vastgesteld met onderzoek op 800 personen. Een week lang werd bij hen, met een automatisch werkend apparaatje, om de 5 minuten de bloedsuikerspiegel gemeten. Alle personen kregen een week lang hetzelfde te eten, maar ze reageerden onderling heel verschillend.

Conclusies getest

Wat bepaalt dit verschil? Diverse zaken: eetgedrag, slaap, veel of weinig sporten, stoelgang, gewicht, cholesterolgehalte, maar vooral de darmflora. De conclusies van de onderzoekers werden ook getest. Een week lang kregen 26 proefpersonen een voedingsadvies dat voor hen persoonlijk was vastgesteld. Zoals de bedoeling was, daalde hun bloedsuikerwaardes.

Je darmflora aanpassen

Interessant is dat bovendien in slechts een week tijd de darmflora van deze proefpersonen wijzigde. Dat geeft duidelijk aan dat mensen vrij snel en heel simpel hun darmflora (een beetje) kunnen aanpassen. En dat is een belangrijke stap op weg naar een gezonder leven, vooral voor mensen die niet helemaal gezond zijn.

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten had zich het nut van persoonlijk voedingsadvies al lang ter harte genomen. En geeft daar uiting aan door onder meer de website Die Eet Dit Die Eet Dat: dieetditdieetdat.nl.