karnemelk-roze
karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Vers dankzij veel techniek

Een voedingsproduct is 'vers' als het lijkt alsof het een dag eerder is geoogst, geslacht, gemolken, geplukt of gevangen. Dat 'lijkt alsof' is belangrijk, want vaak is dat helemaal niet echt het geval.

vis-op-ijsVis bijvoorbeeld mag vers heten als het direct na de vangst wordt diepgevroren op het schip, of tenminste op ijs wordt bewaard. Als dan drie weken later de visboer het ontdooit, is het 'verse vis'.

Speciale bewaartechniek

Appels kopen we tegenwoordig het hele jaar door alsof de week ervoor geplukt zijn. In werkelijkheid kunnen ze dan al maanden of zelfs een jaar oud zijn. Dat lukt dankzij een speciale bewaartechniek: de juiste temperatuur en luchtvochtigheid en een uitgekiende samenstelling van de lucht, vooral weinig zuurstof. Kijk voor ulo-bewaring bijvoorbeeld bij Besseling.

Zo zijn er veel meer voorbeelden van technische snufjes om producten lang 'vers' te houden. Vers betekent: puur, onbewerkt. Maar merkwaardig genoeg vergt het veel techniek en organisatie om elke dag vrachtwagens vol producten vers in de winkels te krijgen.

Plastic en hygiëne

Nog twee voorbeelden van techniek om producten langer vers te houden

• Champignons, witlof, taugé en allerlei andere zachte groenten zien er in de winkel altijd goed uit. Dat lukt alleen met een strakke logistiek (snel transport, geen tijdverlies) en veel plastic. Dat plastic kan ook 'slim' zijn, met precies voldoende gaatjes om niet uit te drogen maar ook niet nat te zweten.
• Vlees van rund, varken of kip is zeer bederfelijk. De dagelijkse massale verkopen kunnen niet zonder een uitgebalanceerde, gekoelde aanvoer en opslag. Strenge hygiëne is van groot belang.

Leuke vraag: een plastic jasje om een komkommer - is dat nou beter voor het milieu of niet? Zonder jasje scheelt plastic. Maar met jasje voorkomt uitgedroogde komkommers die je kunt weggooien.

Tips

Tips voor gerechten met verse producten zijn te vinden bij onder meer:
What's cooking
Koken met Simone
Kookgenoot
Enkele algemene bewaartips voor groente en fruit op de Belgische site Gezondheid.