karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Chips, frites, snacks

Een frietje en chips happen zo heerlijk weg. Frietjes buitenshuis, chips op de bank of zo. Alle twee nogal vet, meestal behoorlijk zout, en zonder vitaminen of andere nuttige stoffen. Ongezond? Ach, eet er vooral niet te veel van.

chipsEen minizakje chips van 25 gram bevat al gauw 9 gram vet, en levert 140 kcal energie. Twintig van die minizakjes zijn dus voldoende voor een hele dag energie. Wie dat uitprobeert, kan dan toch moe en hongerig worden, omdat je vitamines mist, en snel dorst zult krijgen. Als het goed is, vertelt de verpakking van chips iets over vetgehaltes en over het soort vet.

Goeie friet, fout vet

Het belangrijkste dat met friet mis kan zijn is: te oud of verkeerd bakvet gebruikt. Verkeerd is in dit geval: dierlijk. Beestenvet en oud plantaardig vet zijn meestal verzadigd (zie bij 'Soorten vet'). Oud vet kan bovendien allerlei zeer ongezonde stofjes bevatten. Let op: 'oud' betekent hier 'al veel in gebakken', en dat kan in een drukke friettent al na ruim een dag het geval zijn.

Als het bakvet niet heet genoeg is (wat op drukke dagen vaak gebeurt), wordt de friet veel te vet. Of neem de 'patatbakkersarmoe': gebakken en afgekoelde, maar nog onverkochte frietjes snel weer even teruggooien in het hete vet - die dubbelgebakken friet is altijd veeel te vet.

Frituursnacks, hamburgers

Kan heel lekker zijn: een kroket, een frikadel of een ander warme snack in een cafetaria of de bedrijfskantine. En voor wie dit bedoelt als lunch, is zo'n snack zo slecht niet. Tenminste, als die goed gebakken is, in het juiste vet.

Maar in de praktijk worden gefrituurde snacks vaak gegeten uit gemakzucht (luiheid) om geen boterham te hoeven smeren, of gewoon uit verveling, of om een rottig gevoel 'weg te eten'. En bij een hamburger kan gelden: omdat de vrienden er ook een eten, of omdat-ie deze week zo lekker goedkoop is. Al dit soort eetgedrag is behoorlijk ongezond. Want je eet daardoor al gauw te veel of te vet. En te weinig gezonde dingen.

Energie kwijt raken

In een portie friet van 100 gram, gebakken in hard vet, zit meer dan 300 kcal aan energie. Om dat kwijt te raken moet een vent een half uur touwtjespringen of 24 minuten hardlopen. Ze berekent Wat zit er in? Daar is voor allerlei producten uit te rekenen wat je moet doen om de energie ervan weg te werken

Hoeveel vet en calorieën zit er nou in een bepaalde snack? Download de Snackwijzer (pdf) van het Voedingscentrum.