karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Soorten vet

'Let op vet' was jarenlang een waarschuwing van het Voedingscentrum. Nu niet meer. Die waarschuwing was te algemeen. Vet op zich is niet ongezond. Véél vet eten wel, en sommige soorten vet ook. Al verschilt dat ook weer iets per persoon.

olijfolieGa er maar vanuit dat véél vet voedsel eten niet gezond is. Je wordt er gewoon te dik van.
Wie erg van frituren houdt, doet er goed aan om in ieder geval in plantaardig vet te bakken. Dus zonnebloemolie of slaolie. Maar als je te lang doorgaat met dezelfde portie olie, wordt het toch weer ongezond.

Verschillende soorten

Vetten zijn op verschillende manieren in te delen: dierlijk of plantaardig, hard (vet) of zacht (olie), verzadigd of onverzadig (kun je niet zien), cis of trans (kun je ook niet zien). Om wat voor soort vet of olie het gaat, hoort altijd op de verpakking te staan.

Gezond Uitkijken
plantaardig dierlijk
zacht hard
onverzadigd verzadigd
cis trans

Cholesterol: lastig verhaal

Een hoog gehalte aan cholesterol, ook een soort vet, is echt ongezond. Maar wat het ingewikkeld maakt, is dat sommige mensen daar veel minder last van hebben dan andere. Er zijn zelfs personen voor wie een vrij hoog cholesterolgehalte wel passend is. Alleen een arts of voedingskundige kan hierover zinnige dingen adviseren.