karnemelk-roze
karnemelk is gezond

'Gezonde snacks' promoten bij de kassa helpt niks

Een Nederlands onderzoek leert dat consumenten blijven kiezen voor ongezonde snacks als vlak bij winkelkassa's vooral gezondere varianten worden gepresenteerd. Verreweg de meeste mensen konden het wel waarderen dat er 'gezondere kassa's' waren, maar dat veranderde dus niks aan hun koopgedrag. Het onderzoek werd reeds eind 2015 uitgevoerd bij 24 supermarkten in de vier grote steden in de Randstad, maar pas onlangs gepubliceerd in het Britse vakblad BMC.

Thuis lekker ijs eten op je luie reet

wereldijs smeltEen ijsje op zijn tijd is best lekker. Niet zo gezond om het vaak te eten, wegens de hoeveelheden zoet en/of vet, maar 'lekker genieten' hoort ook bij een 'gezond voedingspatroon'. Maar hoe makkelijk willen we het hebben? IJs kan straks ook thuis worden bezorgd, zonder je luie stoel te verlaten, en snel ook. Want Unilever, leverancier van onder meer ijs van Magnum en Ben & Jerry's, gaat ijs laten bezorgen vanuit eigen depots via loopjongens zoals die van Deliveroo en Uber Eats.

Hoe gezond is chocola?

chocola donkerChocola is voor bijna iedereen een lekkernij. Echt nodig hebben we het niet. Het behoort tot de luxe voeding, ofwel: snoeperij. Maar in tegenstelling tot vrijwel alle andere snoepgoed is chocola niet altijd slecht voor de gezondheid. Het zijn de hoeveelheden toegevoegde suiker en een hoog gehalte aan (verzadigd) vet die bepaalde soorten chocola tot een ongezonde keuze maken. Kies je voor chocola met weinig suiker en weinig vet, dan is er weinig mis mee.

Hoe maak je van 'gezonde keuze' een gewoonte?

gezonde snack'Het smaakt zo lekker' of 'het kraakt zo lekker' of 'het ziet er zo lekker uit' zijn vaak redenen om te kiezen voor een snackje om nú de honger of lekkere trek te stillen. Je mond en maag maken die keuze. Terwijl het hoofd eigenlijk weet: je kunt beter kiezen voor een stukje fruit of een andere gezond snack. Hoe krijg je dit voor elkaar: van de gezonde keuze een gewoonte maken? 'Dat gaan we uitzoeken', zei onlangs de Wageningse professor Liesbeth Zandstra.

Gezonde-snoep-verkoper inspireert

suikerarme snoepHet bedrijf Food2Smile, producent van ‘verantwoorde snoep’, blijkt erg inspirerend te zijn voor andere ondernemers. In een ranglijst van inspirerende bedrijven kwam Food2Smile dit jaar binnen op nummer 7. Deze onderneming, die amper drie jaar bestaat, levert snoep zonder (of met heel weinig) suiker en overbodige toevoegingen, vanuit de gedachte ‘snoepen is ongezond, maar verbieden helpt niet’.

Halloween-snoep - ietsje minder suiker?

pompoen rottetandenHalloween is een kinderfeestje – daar hoort dus snoep bij. Maar moeten dat allemaal suikerbommen zijn? Een mandarijn of appel is een gezonder alternatief, hoewel ook zoet. Vanavond komen de kinderen langs de deuren. Wie van plan is om de ‘schrik en bedreiging’ af te kopen met wat snoep, kan ook denken aan rozijntjes, zoute stengels, stukjes donkere chocola, nootjes, drop, mueslireepjes, snelle jelle-koek, kleine worstjes of babybel kaasjes.

Zijn ‘verantwoorde’ tussendoorkoeken gezond?

mariakaakje met appelKoekjes zijn doorgaans voor bij de koffie of thee. De zogeheten ‘tussendoorkoeken’ zijn meestal veel groter, en apart verpakt, zodat je ze makkelijk mee kunt nemen. Die koeken lijken soms heel gezond: ‘zonder toegevoegde suikers’, of ‘met fruit’, of ‘met yoghurt’, of met gezonde ingrediënten zoals spelt, quinoa of amandel. Hoe gezond is dat nou?

Ingerukt, Mars!

marspapiertjeChocoladefabrikant Mars heeft onwaarheden verkondigd op scholen, stelt het Voedingscentrum. Mars heeft op middelbare scholen met stickers op snoepautomaten laten weten dat leerlingen moeten ‘kiezen voor een gezonde levensstijl’, en daarbij gesuggereerd dat het Voedingscentrum deze zienswijze ondersteunt. Maar dat klopt niet. ‘Het snoepaanbod zélf moet gezonder’, vindt het Voedingscentrum.