karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Hoe maak je van 'gezonde keuze' een gewoonte?

gezonde snack'Het smaakt zo lekker' of 'het kraakt zo lekker' of 'het ziet er zo lekker uit' zijn vaak redenen om te kiezen voor een snackje om nú de honger of lekkere trek te stillen. Je mond en maag maken die keuze. Terwijl het hoofd eigenlijk weet: je kunt beter kiezen voor een stukje fruit of een andere gezond snack. Hoe krijg je dit voor elkaar: van de gezonde keuze een gewoonte maken? 'Dat gaan we uitzoeken', zei onlangs de Wageningse professor Liesbeth Zandstra.

Zandstra deed deze belofte tijdens haar inaugurele reden, nadat zij bijna een jaar geleden werd aangesteld als 'special professor food reward and behaviour', oftewel professor beloning en gedrag rond voeding. Zie ook het persbericht hierover op de website van de Wageningen Universiteit.

Bewuste keuze of gewoonte

Een 'gezonde keuze' (bijvoorbeeld een stukje fruit in plaats van snoep) maak je meestal bewust: je kiest expres gezond in plaats van een minder gezonde snack uit gewoonte of gemakzucht. Maar hoe maak je van die gezonde keuze de vanzelfsprekende keuze uit gewoonte.

Beloning

Het basale antwoord is volgens Zandstra: zorg ervoor dat er een soort beloning vastzit aan die gezonde keuze. Een psychische of fysieke beloning. Want de onbewuste beloning is de reden dat we meestal kiezen voor iets dat zoet, zout of vet is – je lichaam en brein verleiden je daartoe. Het helpt, meent Zandstra, als de gezonde keuze bijvoorbeeld ook gewoon lekker kraakt, of zelfs als er op de verpakking duidelijk staat dat je 'goed bezig' bent. Of combineer de gezonde keuze met gemak, of korting.

Unilever

De komende tijd gaat Zandstra met haar vakgroep verder met het onderbouwen en uitwerken van het idee om de gezonde keuze aantrekkelijker te maken. Mogelijk heeft zij nog enig voordeel van haar vorige baan als onderzoeker bij Unilever. Unilever betaalt overigens ook mee aan haar werk in Wageningen.