karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Ingerukt, Mars!

marspapiertjeChocoladefabrikant Mars heeft onwaarheden verkondigd op scholen, stelt het Voedingscentrum. Mars heeft op middelbare scholen met stickers op snoepautomaten laten weten dat leerlingen moeten ‘kiezen voor een gezonde levensstijl’, en daarbij gesuggereerd dat het Voedingscentrum deze zienswijze ondersteunt. Maar dat klopt niet. ‘Het snoepaanbod zélf moet gezonder’, vindt het Voedingscentrum.

Mars heeft op snoepautomaten met stickers laten weten hoe veel energie in bepaalde producten zit, en hoe veel je moet fietsen of sporten om die energie weer te verbruiken. Dit tot hilariteit van leerlingen, die als optie voor energieverbranding ook konden kiezen voor ‘een uur tv kijken’, ook al verbrandde je daar niet veel energie mee.

Twee keer fout

Mars suggereerde dat dit plan onderdeel is van het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen en dat ook het Voedingscentrum dat akkoord heeft ondertekend. Twee keer fout, laat het Voedingscentrum weten.
• Genoemd akkoord heeft niet tot doel dat mensen ‘gezonde keuzes maken’, maar dat juist fabrikanten een gezonde keuze maken: 60% van het aanbod in een snoepautomaat zou moeten bestaan uit gezonde producten, die bovendien het meest zichtbaar moeten zijn.
• Bovendien heeft het Voedingscentrum genoemd akkoord niet ondertekend, ofschoon het zich er wel in kan vinden. ‘Mars en het Voedingscentrum werken niet samen’, stelt het centrum onomwonden.