karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Noten, gezond kraken

Noten zijn vrij vet. Toch kunnen ze – raar maar waar – helpen om af te vallen. Want je kunt er snel een vol gevoel van hebben, terwijl het om heel gezond vet gaat. Bovendien bevatten ze veel vezels, en dat is 'bevorderlijk voor de stoelgang': makkelijk poepen dus.

Gezond tussendoortje

nootjesNoten bevatten vaak vrij veel eiwit en vitaminen, van diverse soort. Ze zijn mede daarom geschikt als vleesvervangers, bijvoorbeeld samen met paddestoelen (die weinig voedingsstoffen bevatten). Een handje noten is ook een zeer verantwoord tussendoortje.

 Rauw of gebrand

Om volop te profiteren van de gezondheid van noten, is het 't beste om ze onbewerkt, dus rauw, te eten. De meeste noten smaken evenwel beter als ze gebrand zijn. Als noten ook nog gezouten zijn, of gesuikerd, moet je er uit oogpunt van gezondheid zeker niet te veel van eten.

Helaas zijn sommige mensen allergisch voor noten. Die allergie kan heel heftig zijn: één nootje kan rode vlekken, jeuk of een toegeknepen keel veroorzaken.

Walnoten

Noten groeien ook in Nederland: walnoten en hazelnoten. De walnoot is toevallig een kampioen gezonde snack. Er zitten veel vitaminen in, veel en krachtige anti-oxidanten en de beste vetten die er zijn. Volstrekte onzin is het daarentegen dat walnoten gezond zouden zijn omdat ze zo op hersenen lijken.

Pinda's

Pinda's zijn welbeschouwd geen noten. Het zijn peulvruchten, dus een soort erwten, die toevallig ónder de grond groeien in plaats van erboven. Ze moeten wel worden geroosterd alvorens te kunnen eten.

Een aardig overzichtje van de voedingswaarde van diverse noten is te vinden bij Leerwiki.