karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Frituur

Aan een goede friteuse thuis kun je veel plezier beleven. Van alles is te frituren: van patat en snacks, via groenten tot sprinkhanen. Lekker en makkelijk. En niet ongezond - als je tenminste het juiste vet op een goede manier gebruikt.

friturenNeem als frituurvet bij voorkeur olie (plantaardig), en niet hard (dierlijk) vet. De olie is vijf tot zeven keer opnieuwe te gebruiken, waarbij het verstandig is om uit de afgekoelde olie de zwarte, verbrande deeltjes eruit te zeven.

Oude olie ongezond

Als de hoeveelheid olie snel vermindert, kun je natuurlijk bijvullen. Maar let op: de oude olie wordt wel steeds ouder, en daarmee behoorlijk ongezond. Dus na maximaal zeven keer bakken is het goed om alle olie weg te doen - in de vuilnisbak of biobak.

Het Voedingscentrum heeft wat tips voor verantwoord frituren, onder meer over de juiste temperatuur en hoe je dat kunt meten.

Tip: Probeer eens 'groentefriet'
Trek in zelfgefrituurde friet? Probeer eens Groentefriet. Niet gemaakt van aardappel, maar van een combinatie van gepureerde wortels, mais en bonen.