karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Rijst in soorten

Rijst is een graansoort, net als tarwe, en een van de belangrijkste voedselgewassen ter wereld. Het is er in verschillende typen en soorten. Een voorkeur voor de ene of ander soort hangt af van smaak en toepassing.

rijstenrijtjeRijstsoorten kun je op verschillende manieren van elkaar onderscheiden.

• Lang- of kortkorrel
Langkorrelrijst wordt vooral verbouwd in de Verenigde Staten, en is in Nederland en België favoriet. De smaak of bereidingswijze is niet wezenlijk anders van van kortkorrelrijst.

• Wit of bruin (zilvervlies)
Bijna alle rijst is wit. Bruine rijst heet ook wel zilvervliesrijst. Dat heeft geen schil meer, maar nog wel een vliesje. Dat houdt de voedingsstoffen tijdens het koken goed in de korrel. Het koken duurt wel langer, en de korrel heeft een wat stugge beet.

• Kleef of niet
Sommige soorten rijst kleven na koken heel erg. Voor bepaalde gerechten is dat niet wenselijk, en komt mooi losse rijst beter uit. Voor andere toepassingen is kleefrijst juist wel handig, bijvoorbeeld voor Japanse sushi's.

• Smaak
Diverse soorten hebben weinig smaak van zichzelf, zoals veel aardappelen ook. Voordeel is dat je een rijstgerecht zelf op smaak kunt brengen met allerlei toevoegingen naar keuze. Wel duidelijk smakend of geurend zijn bijvoorbeeld Pandanrijst (uit Thailand) of Basmati (India).

• Parboiled
Die is vooraf gekookt in de schil en daarna gepeld. Voordeel is dat de voedingsstoffen zo beter in de korrel blijven. Klaarmaken van zulke rijst gaat ook sneller. Dit voorkoken is geen moderne uitvinding - het gebeurt al ruim tweeduizend jaar.

Een vrij uitgebreide lijst met soorten staat op dekooktips.

Rijst is handig om altijd in huis te hebben. Je kunt het wel een jaar lang is de kast bewaren, mits koel en droog.