karnemelk-roze
karnemelk is gezond

A2-melk, oermelk, hoe gezond is dat?

a2 melkSinds kort is er A2-melk te koop van zogenaamde ‘oerkoeien’. Het gaat om oudere koeienrassen, die melk leveren waarvan het eiwit net even anders is dan bij gewone melk. Onderzoek wees uit dat deze melk beter verdragen wordt door mensen die van gewone melk gasvorming in de darmen krijgen. Voor die personen is het dus ‘gezonder’ te noemen.

Maar zuivelbedrijf Veco-zuivel, leverancier van diverse soorten biologische producten, mag op de pakken met deze melk niet zetten dat het gezonder is - dat is verboden door het Europese voedselbureau EFSA. Het EFSA stelt dat deze melk geen aantoonbaar effect heeft in het bloed van de mensen die het drinken. Volgens zuivelbedrijf Veco hoeft dat ook niet, omdat het gaat om een positief effect in de darmen: minder gasvorming. Aldus een bericht van FoodHolland en de Volkskrant.

De A2-melk is vooralsnog alleen verkrijgbaar bij de supermarkten van Plus en Coöp. Het is wat duurder, omdat er een aparte organisatie nodig is voor het verzamelen en verwerken van deze melk.
Volgens Astrid Postma van het Voedingscentrum is A2-melk vooral een marketingtruc, zo vertelde zij aan de NOS.