karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Zon of kunstlicht

Vanaf maart, april komen vruchtgroenten uit de Nederlandse kassen, tot aan november. 's Winters is er te weinig licht, dan komen veel tomaten uit Spanje.
Sommige tuinders zetten een 'kunstzon' in: felle belichting. Dat vergt veel energie, maar brengt z'n geld meestal wel op.

belichteteeltVoor deze assimilatiebelichting gebruiken de tuinders belichting van 10.000 lux en meer. Dat vreet energie, maar de tomatenplanten groeien als een gek, zodat het energieverbruik per geoogste kilo er niet hoger door wordt. Ook paprika's doen het goed onder dit felle licht.

In Spanje groeien tomaten ook in kassen – meestal van plastic, maar steeds vaker ook van glas. 'Zongerijpt' zijn de Spaanse tomaten die wij hier eten niet, want als ze rijp geoogst zouden worden, overleven ze de tocht (per auto, of per boot) naar Nederland niet.

Andere gewassen

In de kassen groeien voornamelijk de drie hoofdgewassen: tomaten, paprika's en komkommers. Maar ook aubergines en radijs en allerlei bladgroenten die ook in de buitenlucht groeien (sla, andijvie). Maar ook wel worteltjes en zelfs asperges.