karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Gratis fruit en groente voor basisscholen

europees schoolfruit programmaBasisscholen kunnen zich tussen 4 en 15 september inschrijven voor deelname aan het Europese programma voor gratis fruit en groente. Vanaf half november krijgen de leerlingen dan 20 weken lang driemaal per week gratis een stuk fruit of groente. Scholen kunnen ook vragen om vier maanden lang gratis of goedkoop schoolmelk.

Gratis fruit

De regeling gratis schoolfruit dient meerdere doelen in ene keer:

  • De kinderen krijgen wat gezonds te eten
  • Fruittelers kunnen iets meer verkopen
  • Kinderen leren meer over gezonde voeding

Sommige kinderen krijgen van huis uit amper fruit te eten. Ouders kunnen het te duur vinden, of niet handig, terwijl (ongezonde) snoep en snacks veel makkelijker te bewaren en te eten zijn. Zo ontstaat er ook geen gewenning aan de lekkere, sappige, vitaminerijke vruchten.

Europese Unie betaalt

Fruittelers kunnen door deze regeling iets meer producten verkopen. De Europese Unie betaalt, circa 150 miljoen euro voor de hele Unie. Daarom wordt ernaar gestreefd om zoveel mogelijk fruit uit Europa aan de scholen te leveren. Dus bijvoorbeeld niet veel bananen

Lesmateriaal

Tezamen met het fruit of de groente wordt lesmateriaal geleverd. De meesters en juffen kunnen daarmee in de klassen meer vertellen over hoe groente en fruit groeit, en vooral ook wat je er allemaal voor lekkers en leuks mee kunt doen. Scholen kunnen ervoor kiezen om (vooral) biologische producten te krijgen, of producten uit de regio.

Schoolfruit aanvragen

Scholen kunnen meer informatie over het schoolfruit vinden en hoe aan te vragen, op de website EUschoolfruit.
Leveranciers kunnen zich inschrijven via RVO.

Schoolmelk

De schoolmelkregeling steekt weer iets anders in elkaar. Scholen kunnen dit aanvragen, maar telkens wordt ook de ouders of verzorgers gevraagd of het kind melk wil krijgen.

Meer informatie is te vinden bij RVO.