karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Nederland Tuinbouwland? Niet op ons bord

groenteconsumptie euNederland is de groententuin voor Europa, en ook wel voor andere delen van de wereld. Dankzij het Westland en andere kassengebieden exporteren Nederlandse bedrijven jaarlijks voor miljarden euro's aan groenten en fruit. Dat gezonde voedsel is, niet verwonderlijk, in Nederland doorgaans stukken goedkoper dan in andere landen. Wat daarom nog veel meer verwonderlijk is dat Nederlanders minder groenten en fruit eten dan gemiddeld in Europa! Zijn wíj nou zo dom, of.... ja, waarom is dit zo?
(klik voor grotere afbeelding)

Een antwoord op deze vraag is moelijk te geven. De feitelijke cijfers over het nuttigen van groenten en fruit komen van het Europese bureau voor de statistiek, Eurostat. De Europese gegevensverzameling komt altijd met vertraging tot stand; de jongste cijfers zijn over 2017. Een inhoudelijke toelichting op die cijfers zit er niet bij.

In Nederland goedkoop

Een kwestie van geld kan de matige consumptie van groenten en fruit door Nederlanders niet zijn: gemiddeld zijn Nederlanders rijk en dat gezonde voedsel is hier vrijwel altijd (veel) goedkoper dan in andere landen. Geld kan wel een rol spelen bij de aankoop van fruit in Denemarken en Zweden; landen met doorgaans een gezonde levensstijl maar waar het klimaar de productie van groente en fruit al snel duurder maakt. Daar wordt net even minder fruit genuttigd dan in de Lage Landen. Ook Griekenland blijft achter.

Heel anders dan België

Cultuur zou een rol kunnen spelen: ook in bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk eten ze niet veel groenten, zelfs iets minder dan in Nederland. Maar terwijl in Nederland gemiddeld 59% van de mensen dagelijks groente eet en het Europese gemiddelde 64% is, ligt dat bij onze directe buren in België aanzienlijk hoger: 84%.

Koplopers in de consumptie van groenten en fruit zijn Italië, Portugal en Ierland. Sterke achterblijvers zijn Roemenië, Hongarije, Bulgarije, Letland en Litouwen. Bij Eurostat zijn alle gegevens te vinden.