-
Vleeskoeien
Koeien die niet genoeg melk meer geven gaan naar de slachterij, na vijf tot acht jaar. Het vlees van die 'uitgemolken' koeien is niet van topkwaliteit. Daarom zijn er ook speciale vleesrassen, die extra gespierd zijn. Deze dieren komen meestal niet uit Nederland.
-
Q-koorts
De Q-koorts is in Nederland de voor mensen meest dodelijke dierziekte. Volgens het RIVM zijn er zeker 24 mensen door gestorven, al kunnen dat er ook twee- of driemaal zo veel zijn. Daarmee is deze ziekte in Nederland dus veel ernstiger dan de Mexicaanse griep, waartegen ooit draconische maatregelen werden genomen.
-
Overige dierziektes
Het Schmallenbergvirus en Blauwtong zijn niet gevaarlijk voor mensen.
-
MKZ
Mensen kunnen geen mkz krijgen, honden, katten en kippen ook niet. Het eten van vlees van een besmet dier is niet schadelijk voor de gezondheid.
-
Mínder vlees eten - HIEROM
De meeste mensen vinden vlees eten lekker. Bovendien biedt vlees diverse eiwitten die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Helaas gaat de productie van vlees gepaard met ernstige milieuproblemen (stikstof, ammoniak). Die problemen staan onder meer hier en hier beschreven op de website van Schouten Food, producent van plantaardig eiwitrijke voeding. Maar lees het nu snel, want boze (vleesproducerende) boeren hebben met een tractor-blokkade geëist dat Schouten de teksten op de website aanpast.
-
Kalfsvlees als bijproduct
Een koe moet, om melk te kunnen geven, eerst een kalfje krijgen. De helft van die kalfjes is een stier, en dat is voor een boer eigenlijk een nutteloos beestje. Die stiertjes worden snel vetgemest en verdwijnen als kalfslapjes in mensenmonden.De kalfsvleesindustrie is dus een onvermijdelijk 'nevenproduct' van de zuivelindustrie
-
Inzicht in (on)reinheid van slachterijen
Slachterij Gosschalt in Epe krijgt het rapportcijfer 10 van 'voedselpolitie' NVWA. Twee Amsterdamse slachterijen scoren aanzienlijk slechter, net als Holland Vlees Service in Doodewaard en Slachterij Wouters in De Hoef. Dit blijkt uit een overzicht van de NVWAvan resultaten van inspecties in de tweede helft van 2017. Het is voor het eerst dat de NVWA namen noemt bij resultaten van inspecites in de vleessector.
-
Hormonen, antibiotica
Jarenlang werden bewust medicinale toevoegingen aan veevoer gedaan. Het gaat dan om stoffen die de groei bevorderen: groeihormonen, anabolica of antibiotica. In de hele EU, zijn hormonen sinds 1988 verboden. Antibioticagebruik wordt sterk beperkt.
-
Hoger kankerrisico vooral door alcohol en overgewicht
Voeding en kanker hebben beslist een relatie. Maar het is niet zozeer het soort voeding dat het risico op kanker verhoogt, maar vooral de hoeveelheid. Overgewicht en alcohol verhogen de kans op kanker veel meer dan het eten van onvoldoende groente en fruit. Dat leert een studie waarvan de resultaten vorige week zijn gepubliceerd in de British Medical Journal.
-
BSE, gekkekoeienziekte
BSE is niet zo besmettelijk als bijvoorbeeld mond- en klauwzeer (mkz). Maar wel veel gevaarlijker. Een besmet dier sterft. Bovendien is BSE waarschijnlijk ook schadelijk voor mensen. BSE kan bij mensen leiden tot de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, een dodelijke hersenaandoening. In 2005 lijkt in Nederlande een eerste mens hierdoor te zijn overleden.
-
Belgisch voedingsadvies: vooral volkoren
Kies voor volkoren, en stop dus met witbrood, witte rijst en witte pasta. Dat is punt 1 in het nieuwste advies van de Belgische Hoge Gezondheidsraad. De aanbeveling om minder rood vlees te eten staat niet in de top-5, 'omdat dat al zo normaal is'. Nadrukkelijk wordt aanbevolen om meer groenten en fruit te eten, meer peulvruchten en noten of zaden en het gebruik van zout en suikerhoudende dranken juist te verminderen.