karnemelk-roze
karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Belgisch voedingsadvies: vooral volkoren

logo hoge gezondheidsraadKies voor volkoren, en stop dus met witbrood, witte rijst en witte pasta. Dat is punt 1 in het nieuwste advies van de Belgische Hoge Gezondheidsraad. De aanbeveling om minder rood vlees te eten staat niet in de top-5, 'omdat dat al zo normaal is'. Nadrukkelijk wordt aanbevolen om meer groenten en fruit te eten, meer peulvruchten en noten of zaden en het gebruik van zout en suikerhoudende dranken juist te verminderen.

Gezond en duurzaam

Het advies is primair gericht op de gezondheid, maar tegelijk is er aandacht voor duurzaamheid. Daarom is het advies om dagelijks een halve liter zuivel (melk, yoghurt en dergelijke) in te nemen, vooral wegens de calcium die daarin zit; maar niet meer dan dat, omdat de veehouderij nogal vervuilend is.

Roodvlees en kip

Over roodvlees wordt aangeraden om niet meer dan 25 gram per dag te eten, of 175 gram per week, omdat er anders een verhoogd risico is op darmkanker en diabetes. Gezien het huidige consumptieniveau is het praktische advies echter om de roodvleesconsumptie echt te beperken tot maximaal 300 gram per week. Kip, kalkoen en konijn vallen niet onder roodvlees.
Het advies van de Hoge Gezondheidsraad, dat soms vrij technische maar meestal goed leesbare tekst bevat, is gratis als pdf te downloaden.