karnemelk-roze
karnemelk is gezond

MKZ

Mensen kunnen geen mkz krijgen, honden, katten en kippen ook niet. Het eten van vlees van een besmet dier is niet schadelijk voor de gezondheid.

Mond- en klauwzeer is een virusaandoening, die zorgt voor blaren op de bek en jeuk aan de klauwen. Alleen 'evenhoevigen' kunnen daar last van krijgen: koeien, schapen en varkens, die hebben twee hoefjes per poot. Paarden niet, want die hebben er één.

MKZ is zeer besmettelijk. Een beest dat ziek is en even hoest, kan zó de hele stal besmetten. Daarom worden, als de ziekte wordt vastgesteld, heel drastische maatregelen genomen. Hele gebieden worden afgezet, en daarbinnen worden alle evenhoevigen voor de zekerheid gedood.

Inenten

Bij de laatste mkz-uitbraak in 2001 zijn in Nederland 260.000 koeien en schapen gedood. In Engeland, waar de ziekte eerder begon, zijn 3,8 miljoen dieren gedood.
Een alternatief voor massaal afslachten is inenten. Mogelijk wordt dat bij een volgende uitbraak wel toegestaan.

Inenten is een preventieve maatregel: het kan besmetting voorkomen. Toch is enten vooraf verboden. Er is namelijk geen verschil vast te stellen tussen dieren die ingeënt zijn en die besmet zijn. Daarom zou een besmetting niet goed meer zijn te constateren. Wel preventief enten zou de export sterk belemmeren.

Meer info:
• Het MKZ-dossier van AgriHolland.
• Een dossier bij de Rijksoverheid.