karnemelk-roze
karnemelk is gezond
 • Krappe huisvesting

  Zogeheten legbatterijen voor kippen zijn sinds 1 januari 2012 verboden. In een legbatterij zaten meerdere beestjes in een kooitje, waarbij er per kip 550 cm2 ruimte was - dat is iets minder dan een gewoon velletje A4. Nu moet er per kip 750 cm2 zijn. Dat zijn er ruim 13 op een vierkante meter.

 • Kippen en ziektes

  De krappe huisvesting en vooral de snelle groei maken vleeskippen bevattelijk voor allerlei ziektes. Die worden onderdrukt door op voorhand medicijnen te mengen door het voer. Daar schuilt een groot gevaar in: daardoor kunnen er makkelijk bacteriën ontstaan die bestand zijn tegen die antibiotica. En daarmee kunnen die medicijnen dus waardeloos worden.

 • Kijk bij de kippen

  Het leven van leg- of vleeskippen is vaak geen pretje, lezen we overal. Wie zelf eens wil zien hoe een kippenstal er uit ziet, kan bij vijf bedrijven een kijkje nemen. Deze bedrijven hebben een bezoekersruimte waar men - liefst op afspraak - terecht kan. Nóg makkelijker: bekijk de filmpjes van die bedrijven op Kipkiplekker.

 • Eieren (terug)zoeken

  Wil je te weten komen waar een ei precies vandaan komt, of hoe de legkippen leven? Met een beetje goede wil is te traceren hoe dit zit.

 • Ander pluimvee

  Pluimvee is niet alleen kippen. In Nederland wordt ook heel veel eenden vetgemest. En, vooral voor kerstmis, heel wat kalkoenen en, echt waar, behoorlijk wat struisvogels.