karnemelk-roze
karnemelk is gezond
 • Zuivel bracht welzijn en welvaart

  Nederland is een top-zuivelland. Melk is echt een witte motor (geweest) voor de bevolking en voor de economie. Met de ronde, gele kazen is eeuwenlang goud verdiend.

 • Veel minder kinderziektes dankzij goede voeding

  gezondevoedingElke maand ongeveer twee weken ziek waren de kinderen die werden gezien door kinderarts Ellen van de Gaag. Een duidelijke oorzaak was er niet. De kinderarts sprak met de ouders en samen lieten ze de kinderen veel meer groene groenten eten, net als volle melk, roomboter en wat rundvlees. En kijk eens aan: een half jaar later waren ze nog maar vijf dagen per maand ziek of snotterig.

 • Probiotica helpen echt tegen diarree door antibiotica

  lactobaclllusProbiotica ('gezondheids-yoghurts') helpen vaak echt tegen de nadelige gevolgen van antibiotica. Dat blijkt uit een uitgebreide studie van TNO. Het effect is zodanig duidelijk, dat TNO een gids samenstelde waarin negen producten met naam en toenaam worden aanbevolen. Probiotica bestaan vooral uit diverse soorten melkzuurbacteriën.

 • Naam 'havermelk' of 'sojamelk' mag toch

  De term 'havermelk' of 'variatie op kaas' mag toch, ofschoon het hier gaat om producten die niks met (koeien)melk te maken hebben. Dit heeft het Europees parlement besloten, nadat er eerder een storm van kritiek was losgekomen op voorstellen om 'zuivelnamen' te verbieden voor plantaardige producten. Het was de zuivelindustrie die om zo'n verbod had gevraagd, ondersteund door onder meer het CDA.

 • Melkzuurbacterie - lang zal hij leven

  Melkzuurbacteriën zijn werkelijk vrienden van de mensheid. Ze zijn als brave waakhonden: altijd bij je in de buurt, een vrolijke metgezel en terstond bereid om vervelende of vijandige individuen weg te jagen. Ze zitten van nature in onder meer karnemelk, yoghurt en kaas.

 • Melkvet (boter)

  Hoe zit het nou met boter? Is dat nou gezond of niet?
  Het is niet direct schadelijk voor je gezondheid. Maar boter bevat dierlijke, verzadigde vetten, en veel daarvan eten is zeker niet gezond. En wat echt niet gezond is, is bakken of braden in boter.

 • Melk: gezond of niet?

  Van veel melk drinken ga je eerder dood, concludeert een uitgebreide Zweedse studie. Een-Vandaag toonde het op tv. Hoe zit dat nou? Miss Natural, arts en melkliefhebber, zette het begin 2013 al keurig uiteen. Ze vergeet erbij te vertellen dat karnemelk (zónder melksuiker, en mét melkzuurbacteriën) hartstikke gezond is.

 • Melk, goed voor elk

  Melk is het eerste voedsel dat ieder mens krijgt - van de eigen moeder. Dat moet dus wel krachtvoer zijn. En dat is het ook - maar vooral voor babietjes. Volwassenen hebben meer aan zuivel in de vorm van karnemelk, yoghurt, kwark of kaas.

 • Melk uit de fabriek

  Melk komt weliswaar van koeien, maar toch ook altijd uit de fabriek. Want rauwe melk, zo van de koe, mag in Nederland niet worden verkocht. Wegens een te groot gevaar voor een bacteriële besmetting.

 • Kalfsvlees als bijproduct

  Een koe moet, om melk te kunnen geven, eerst een kalfje krijgen. De helft van die kalfjes is een stier, en dat is voor een boer eigenlijk een nutteloos beestje. Die stiertjes worden snel vetgemest en verdwijnen als kalfslapjes in mensenmonden.De kalfsvleesindustrie is dus een onvermijdelijk 'nevenproduct' van de zuivelindustrie

 • Kaas

  Kaas wordt gemaakt van melk. Is het daarmee een gezond product? Ja en nee. Ja: het bevat veel gezonde eiwitten. Nee: er zit meestal veel (verzadigd) vet in.

 • Is melk gezond?

  Hoe zit het nou met melk? Is dat nou gezond of niet?
  Voor kinderen is melk best gezond - er zitten veel opbouwende stoffen in. Volgens de natuur is melk ook bedoeld voor (heel jonge) kinderen. Maar vooral in volle melk zit ook (dierlijk) vet, en dat is niet erg gezond.

 • 'Koeien in de wei' - is dat natuur?

  koeienromantiekKoeien in de wei, op een mooie dag in de zomer - dat vindt bijna iedereen fijn om te zien. Zo hoort het, dat is natuur, zo zijn we geneigd te denken. Maar dat klopt echt niet, zo betoogt kritisch cabaretier Arjan Lubach in een filmpje van krap een kwartier. Die weilanden zijn eigenlijk een groene woestijn. Bovendien staan koeien meestal binnen, waardoor de vervuiling door mest veel erger is.

 • 'Gezonde voeding bespaart honderden miljarden'

  Als alle Amerikanen dagelijke drie of vier porties zuivel (glas melk, bakje yoghurt) zouden gebruiken, bespaart dat in de gezondheidszorg 200 miljard dollar per jaar. Dat zegt de Amerikaanse hoogleraar David McCarron.